Formula 1 garon drejt objektivit të karbonit neto për 2030

Formula 1 thotë se po “garon” drejt objektivit të saj për ta bërë sportin pa karbon neto zero deri në vitin 2030 pas shpalljes së markës së re për të promovuar lëvizjen mjedisore nga Çmimi i Madh i Britanisë e tutje.

U njoftua në vitin 2019 se F1 po synonte neto-zero ndërsa përpjekjet për të përmirësuar qëndrueshmërinë u rritën.

Kjo përfshin gjithashtu një plan për të pasur një karburant 100 për qind të qëndrueshëm deri në vitin 2026, kur do të prezantohet epoka e ardhshme e motorëve hibridë.

Zhvillimi i karburantit ka të ngjarë të ketë një ndikim në sektorin e transportit, ndërsa F1 ka zbuluar gjithashtu ambicie të tjera përpara kthimit të sportit në Silverstone këtë fundjavë.

Ato përfshijnë rajonalizimin e kalendarit të garave për të udhëtuar në mënyrë më efikase ndërsa numri i ngjarjeve gjatë një sezoni vazhdon të rritet.

Në vitin 2021, F1 dha transmetimin e saj të parë neutral ndaj karbonit të një fundjave gare në Çmimin e Madh të Britanisë.

Këtë vit në Silverstone, synimi do të jetë promovimi i mëtejshëm i projektit 2030 dhe për të shënuar “hapa të mëdhenj” drejt arritjes së këtyre objektivave.

“Nëpërmjet markës së re, mesazhet tona Net-Zero Carbon deri në vitin 2030 do të kenë një prani të fortë rreth gropës dhe paddokut gjatë gjithë sezonit, kështu që ambicia jonë është lehtësisht e dallueshme brenda komunitetit F1 dhe më gjerë”, thuhet në një deklaratë të F1.

“Me tetë vjet përpara, ne po garojmë drejt objektivit tonë dhe synojmë t’i tregojmë brezit të ardhshëm të fansave se si inovacioni dhe puna ekipore mund të trajtojnë sfidat e kohës sonë.”

Hapat e tjerë për t’u bërë karboni neto zero kanë përfshirë operacionet e transmetimit në distancë dhe kalimin në 100 për qind energji të rinovueshme në zyrat e sportit.