Fillon viti i ri shkollor për 1 milion fëmijë në NYC, mes rregullave të reja të vaksinës

Dyert e klasave hapen për rreth një milion nxënës të shkollave publike të New York City të hënën në eksperimentin më të madh të kombit të të mësuarit personal gjatë pandemisë koronavirus.

Fillimi i vitit shkollor përkon me disa arritje në rimëkëmbjen e pandemisë së qytetit që varen nga mandatet e vaksinave.

Pothuajse të gjithë 300,000 punonjësve të qytetit do t’u kërkohet të kthehen në vendet e tyre të punës, personalisht, të hënën pasi qyteti përfundon punën në distancë. Shumica ose do të kenë nevojë të vaksinohen, ose do t’i nënshtrohen testimit javor të COVID-19 për të mbetur në vendet e tyre të punës.

Qyteti gjithashtu ishte vendosur të fillonte zbatimin e rregullave që kërkonin që punëtorët dhe klientët të vaksinoheshin për të shkuar brenda në restorante, muze, palestra dhe vende argëtimi. Kërkesa për vaksinim ka qenë në fuqi për javë të tëra, por nuk ishte zbatuar më parë.

Do të ketë gjithashtu një mandat vaksine-pa mundësi testimi-për mësuesit, megjithëse atyre u është dhënë afat deri më 27 shtator për të marrë goditjen e tyre të parë .

Ndryshe nga disa rrethe shkollore në të gjithë vendin që ende ofrojnë mësim online për familjet që e preferojnë atë, zyrtarët e qytetit të Nju Jorkut thonë se nuk do të ketë asnjë opsion të largët pavarësisht këmbënguljes së variantit delta shumë të transmetueshëm të COVID-19.

Qyteti i Nju Jorkut i mbajti shkollat ​​të hapura për pjesën më të madhe të vitit të fundit shkollor, me disa studentë që bënin një përzierje të udhëzimeve në distancë dhe personale, por shumica e familjeve zgjodhën mësimin nga distanca. Kjo zgjedhje nuk do të jetë e disponueshme këtë vit, ka këmbëngulur kryebashkiaku Bill de Blasio.

“Fëmijët tanë duhet të jenë në shkollë dhe është e pabesueshme që disa fëmijë nuk kanë parë brendësinë e një klase për një vit e gjysmë,” tha kryebashkiaku të enjten. “Ka pasoja masive për këtë, përfshirë pasojat e kujdesit shëndetësor. Vendi më i shëndetshëm dhe më i mirë për fëmijët është në shkollë.”

Maska do të kërkohen për të gjithë studentët dhe anëtarët e stafit, siç është rasti në shkollat ​​në të gjithë shtetin e Nju Jorkut.

Nuk ka asnjë mandat vaksine për studentët 12 vjeç e lart të cilët kanë të drejtë për vaksinime, por vaksinat do të kërkohen për të marrë pjesë në sportet e kontaktit si futbolli dhe basketbolli, si dhe disa aktivitete jashtëshkollore si praktika e grupit dhe teatri. Rreth dy të tretat e 12-17-vjeçarëve të qytetit janë aktualisht të vaksinuar.

Në SHBA, kushdo 12 vjeç e lart ka të drejtë për vaksina COVID-19. Shefi i vaksinës i Administratës së Ushqimit dhe Barnave tha javën e kaluar se ai shpreson që fëmijët deri në 5 vjeç të kenë të drejtë të vaksinohen deri në fund të vitit 2021 .

De Blasio, një demokrat në muajt e tij të fundit në detyrë, ka këmbëngulur që maskat, protokollet e pastrimit dhe testimi i rastësishëm i COVID-19 i bën ndërtesat e shkollave të sigurta. Por ai ka marrë reagime si nga prindërit që duan fëmijët e tyre në shtëpi ashtu edhe nga sindikatat që përfaqësojnë mësuesit dhe anëtarët e tjerë të stafit të shkollës.

Një telefonuese në WNYC gjatë daljes javore të kryebashkiakut në radio të Premten tha se ajo ishte “absolutisht pranë meje nga frika se mos e dërgoja 6-vjeçaren time në shkollë”.

“Ne besojmë se ky është një mjedis jashtëzakonisht i sigurt,” u përgjigj de Blasio. “Ne e kemi vërtetuar atë dhe gjëja më e rëndësishme është që fëmijët tanë të kthehen.”

I pyetur nëse disa studentë thjesht mund të zhduken nga sistemi sepse prindërit e tyre të kujdesshëm ndaj viruseve nuk do t’i dërgojnë në shkollë, de Blasio tha se “shumica dërrmuese, dërrmuese” e prindërve do t’i sillnin fëmijët e tyre në shkollë.

Qyteti ka qenë në arbitrazh me Federatën e Bashkuar të Mësuesve, e cila përfaqëson pothuajse 80,000 mësues në shkollat ​​publike të qytetit, për çështje që përfshijnë strehimin për mësuesit që thonë se kanë probleme shëndetësore që i pengojnë ata të vaksinohen.

Arbitri vendosi të Premten vonë se qyteti duhet të ofrojë detyra jo në klasë për mësuesit që nuk janë të vaksinuar për shkak të përjashtimeve mjekësore dhe fetare.

“Si grup, mësuesit kanë mbështetur në masë dërrmuese vaksinën, por ne kemi anëtarë me kushte mjekësore ose arsye të tjera për rënien e vaksinimit,” tha presidenti i UFT Michael Mulgrew në një njoftim për shtyp.

Ndërkohë, sindikatat e tjera për punëtorët e qytetit kanë kundërshtuar vendimin e kryetarit të bashkisë për të urdhëruar punonjësit të kthehen në vendet e punës, duke thënë se nëse ata po i kryenin punët e tyre mirë nga distanca, ata duhet të lejohen të vazhdojnë.

Komiteti Komunal i Punës, një grup ombrellë për sindikatat që përfaqësojnë punëtorët komunalë, gjithashtu ka kërcënuar me veprime ligjore nëse kryetari i bashkisë lëviz për të eleminuar mundësinë e testimit javor të virusit për punëtorët që zgjedhin të mos vaksinohen.

Dhe një grup pronarësh të restoranteve dhe bareve ka paditur mbi kërkesën e vaksinimit për ngrënie dhe punonjës në ambiente të mbyllura, duke thënë se qyteti ka tejkaluar autoritetin e tij ligjor.