FIFA do t’i paguajë klubeve 355 milionë dollarë për dërgimin e lojtarëve në Kupat e Botës 2026 dhe 2030

Kompensimi i FIFA-s i paguar për klubet që ‘lirojnë’ lojtarë për Kupën e Botës për meshkuj është rritur me gati 70% në 355 milionë dollarë për turnetë e 2026 dhe 2030, tha të hënën organi qeverisës global i futbollit dhe Shoqata Evropiane e Klubeve (ECA).

Programi i Përfitimeve të Klubeve u siguron klubeve një pjesë të të ardhurave nga garat e ekipeve kombëtare në këmbim të lirimit të lojtarëve dhe gjithashtu mbron klubet në rast se lojtarët e tyre lëndohen në detyrë ndërkombëtare.

Shuma e mëparshme e caktuar për Kupat e Botës 2018 dhe 2022 ishte 209 milionë dollarë. Një Memorandum Mirëkuptimi i rinovuar u nënshkrua të hënën në Asamblenë e Përgjithshme të ECA-s në Budapest, Hungari.

“Ne jemi të kënaqur që kemi nënshkruar këtë marrëveshje historike,” tha kryetari i ECA Nasser Al-Khelaifi .

“Memorandumi i Mirëkuptimit njeh rolin qendror të klubeve në futboll globalisht dhe siguron që ato të përfaqësohen siç duhet në vendimmarrje rreth çështjeve që i prekin ato.”

Në fillim të këtij muaji, FIFA kishte njoftuar se një Kupë e Botës për Klube me 32 skuadra do të luhet çdo katër vjet nga qershori 2025, duke zëvendësuar garën e saj vjetore, e cila përfshinte shtatë skuadra.

Vendimi u prit me kundërshtime nga liga të tilla si LaLiga e Spanjës, por Memorandumi i Mirëkuptimit tani do të ketë FIFA dhe ECA të punojnë së bashku në aspektet e saj të ndryshme sportive dhe tregtare për edicionin 2025.

“FIFA dhe ECA gjithashtu do të krijojnë praktika më të ngushta pune në një Kupë të ardhshme Botërore të Klubeve … dhe do të punojnë së bashku në edicionet e ardhshme duke përfshirë strukturat e mundshme për menaxhimin e të drejtave komerciale në të ardhmen.”

FIFA njoftoi gjithashtu një kalendar ndërkombëtar të strukturuar rishtazi për të cilin presidenti i saj Gianni Infantino tha se ishte miratuar nga ECA.

“Të miratosh Kalendarin e ri Ndërkombëtar të Ndeshjeve nga ECA siguron ekuilibrin e nevojshëm midis futbollit të klubit dhe ekipit kombëtar”, tha Infantino.

“Ne kemi projekte emocionuese përpara, duke përfshirë Kupën e re të Botës për Klube FIFA në 2025 dhe Kupën e re të Botës për Klube të FIFA-s për femra. Një bashkëpunim i ngushtë me klubet në Evropë dhe pjesën tjetër të botës, do të jetë thelbësor për suksesin e atyre ngjarjeve. “