Federata e Ornitologëve Shqiptarë/ Si të kujdesemi për një kanarinë në kushtet e shtëpisë

Shpesh ne sekretarine tone vijne telefonata te ndryshme, shumica amatore te cilet pyesin per probleme te shendetit te zogjve te tyre, por jane te shumte edhe ata prinder qe telefonojne ne emer te femijeve per te mare mesimet e para. Megjithese sot informacioni ne rrjet eshte i shumte, po percjellim disa prej tyre te perzgjedhura po nga rrjeti, kryesisht per kanarinat dhe papagajte e vegjel Budgie.
Kini vendosur ti beni femijes tuaj nje kanarine, nje papagall me ngjyra, apo nje zog dhurate ?
Perpara se te vendosni duhet te njiheni me kerkesat baze per ta bere te lumtur zogun ne shtepine e re.
PJESA E PARE

SI TE KUJDESEMI PER NJE KANARINE NE KUSHTET E SHTEPISE

USHQIMI
Shpesh, veçanërisht në periudhën delikate të trajnimit të të kënduarit; fermerët mbështeten në një personalizim ekstrem të dietës në fermat e tyre. Shpesh ju japin meshkujve deri në pesë herë në javë vetëm ravizone, duke e perzjere, për të mbetur ne dy herë të nje perzjerje te scagliola (50 pjese), tershere (10 pjese), kerp (10 pjese), niger (10 pjese), papavero blu, ose lulekuqe (8 pjese), fare marule (6 pjese) dhe lin (6 pjese). Në rastin e fundit, administrimi suplementar i një ushqimi të tillë si molla merr një rëndësi edhe më të madhe.
Një përzierje tipike e përshtatur për nevojat e një race këngëtare duhet të përmbajë 60 pjesë ravizone ; 20 pjerse scagliola; 5 tershere, kerp dhe niger; 3 lulekuqe blu ; 1 pjese fare marule dhe lin.
-Ushqimi (dieta)

Te ushqyerit është aspekti më i rëndësishëm i mbarështimit te Kanariave. Kanarinat janë konsideruar zogj farëngrënes (të cilat ushqehen me fara), por dieta natyrore e zogjve granivorous është e përfaqësuar shumë rrallë prej farave të thata, të cilat shpesh përfaqësojnë nje dietë themelore nga zogjtë në robërine e kafazit. Në natyrë shumicen e vitit, zogjtë farë-ngrënes konsumojnë fara të freskëta direkt nga natyra. Këto fara kanë një vlerë shumë më të lartë ushqyese se farat e thata që ruhen për disa muaj, nëse jo vite, qe kanë humbur shumë nga përmbajtja e vitaminave te tyre, dhe ndonjëherë janë sulmuar nga myku apo janë prishur. Zogjtë e natyrës “granivorous” ,gjithashtu konsumojnë gjithmonë një pjesë të proteinave shtazore në formën e insekteve.
Dieta “klasike”, bazuar vetëm, ose pothuajse, në përzierjet e farave, është larg prej ideales. Farat janë shumë të pasura në yndyrë, mangët me proteina, shumë vitamina (veçanërisht vitaminë A) dhe kalcium. Vlera e tyre ushqyese zvogëlohet më tej, nëse ato sjanë të freskëta: shumica janë më të vjetra dhe kanë më pak kalori. Një vlerësim i përafërt i vlerës ushqyese të një grumbull farash mund të arrihet duke bërë mbirjen e një sasie të vogël, dhe duke vlerësuar përqindjen e atyre që nuk hapet. Sa më e lartë mbirja, më e re fara.
Dieta duhet të jetë e balancuar dhe ushqyese jo vetëm gjatë sezonit të mbarështimit,por gjatë gjithë vitit,. Është e pamendueshme për të mbajtur kanarinat në një dietë vetem me fara dhe ujë (të ngjashme me një dietë për një person me bukë dhe ujë) për nëntë muaj, dhe “pompuar “, me ushqim adekuat për kohën e mbetur. Dietë e varfër është shkaku kryesor i problemeve riprodhuese. Përqindja e proteinave duhet të rritet gjatë riprodhimit dhe ndrimit te puplave, por lista e përbërësave nuk duhet të ndryshojnë gjatë gjithë vitit. Pra, përveç farërave, duhet tu siguroni kanarinave çdo ditë një shumëllojshmëri ushqimesh. Këtu me pas të gjithë përbërësit e dietës së kanarinave.
Ushqimi që prishet duhet të bëhet i freskët në mëngjes, dhe marrë në mbrëmje. Gjatë verës ju duhet të jeni edhe më i zellshëm në eliminimin e ushqimeve që prishen kafaz, keto mund të bejnë keq shumë shpejt.
Çokollata për zogjtë është toksike!

-Farat
Llojet e ndryshme të farërave janë të përziera nga fermerët sipas “recetave” sekrete që të gjithë shpesh kane shpikur. Ne kemi një përzierje të farave “evropiane” baza e të cilit është scagliola me mel, ravizone, niger, farë tërshërë pa levore , farë kërp, farë liri, dhe më shumë perilla. Ka përzierje edhe për “ekzotiket”, më të balancuar, të përbërë nga një shumëllojshmëri më të madhe të farave të cilat gjithashtu përfshijnë farat e bimëve të fushës.
Në kohët e fundit janë shfaqur në tregun e ashtu-quajtur “fara e Shëndetshme”, të cilat nuk janë asgjë më shumë se përzierjet e farash të kullotave dhe lëndinave, të cilat nuk ndodhen në përzierje normale, dhe janë shumë të dobishme për të plotësuar dietën. Ato administrohen në një grazhd të vogël të veçantë, në një dozë të një lugë çaji për zog, dy deri në tre herë në javë, dhe çdo ditë për një muaj para ndarjes te vegjelve nga prinderit.

-Farat e mbira
Ata qe i përgatisin i lënë fara ne uje për 24 orë, me pas ajo është shpëlarë (me bollëk në ujë të rrjedhin, gjatë larjes se tyre e) i lënë dhe presin 24-48 orë të tjera në 15-20 ° C deri sa embrioni i bardhe shperthen.
Nga pikëpamja e përbërjes ndryshojnë prej farave të thata vetëm ne përmbajtje të ujit, e cila është më e madhe. Ata ndryshojnë edhe për më të squllet dhe tretshmërinë, por ka dallime të tjera, dhe në veçanti nuk e ndryshojnë përmbajtjen e vitaminave. Fara germinated, megjithatë, kanë disavantazhe në krahasim me farave të thata: ata kanë një peshë shumë të lartë mikrobeve dhe janë mbajtur shumë të shkurtër (për të mos lihet në dispozicion në më shumë se dy orë, veçanërisht në mot të nxehtë), sepse ato nxisin rritjen e myk dhe baktereve.
Për të zvogëluar ngarkesën bakteriale që ju mund të vënë në njomje ujë zbardhues (ose zbardhues ose antiseptik, apo Milton, të cilat janë të gjitha produkte të ngjashme), dhe shpëlarje me kaq bollëk në ujë. Një alternativë është që të valoj fara të bëj shterp ato duke shkatërruar bakteret dhe myk, por kjo gjithashtu do të shkatërrojë disa nga vitaminat.

-Perimet
Ju mund të ofroni për shembull brokoli, spinaq, sallatë Romaine, rrepkë, gjethe karrote, karrota integruar, çikore, endives, bregdet, Katalonjës. Nëse është e mundur, luleradhiqe apo luleradhiqe, është ndër perimet më ushqyese dhe të lartë në kalcium. Këto perime të freskëta janë të pasura me acid folik, i cili është i rëndësishëm për zhvillimin e embrionit. Të gjitha bimët të përshtatshme për konsum njerëzor, përveç avokado, mund të ofrohen në Canaries. Miell misri është shumë ushqyese dhe vlerësuar. Shumë të dobishme janë bimë e gjelbër portokalli dhe të errët, e pasur me beta-carotene, një shenjë paralajmëruese e vitaminës A. Gjithë gjethet mund të vihet në një kavanoz të mbushur me ujë për të mbajtur ato të freskëta më gjatë. Pjesët e gjelbra dhe gjethet e domate dhe patate janë toksike!

-Karbohidratet
Bukë miell i pasitur bukë të thata shkopinj ose feta bukë miell i pasitur në copa të vogla, patate e ëmbël

-Proteinat
Vezë të ziera, djathë integruar, ton në shëllirë, pastoncino, larvat e insekteve. Bizelet dhe fasule të pjekura janë një burim i proteinave.

-Pastoncino
Ushqyerja bazuar në fara dhe pastoncino që ofron nje shtesë thelbësore proteinave, balancon dietën. Pastoncino gjithashtu mund të bëhet në shtëpi nga përzierja bukë, vaj, vezë dhe shtesa vitaminash-minerale. Përbërja dhe vlera ushqyese e pastones të tregëtuara janë me pak dyshim, si për shkak të mungesës së kontrolleve, dhe se, sepse ato janë prodhuar shpesh me lëndën e parë të braktisura si mbetje. Pastoncino duhet të mbetet në dispozicion e konsumuar në një ditë, dhe rinovohet çdo ditë, ndryshe favorizon zhvillimin e mikroorganizmave të dëmshme, sidomos mykun.

-Mineralet
Një burim i kalciumit është thelbësor për formimin e guackes se vezeve dhe zhvillimin e zogthit. Ju mund të përdorni kocka sepje ose guacke veze te sterilizuar ose pluhur karbonat kalciumi të shpërndara në ushqime të gjelbra
-Ushqime të formuluara
Janë ushqime, të stampuara apo pelleted, ku të gjithë përbërësit janë të përziera së bashku (si me ushqim në kibble për qentë dhe macet). Në këtë mënyrë, çdo pickim është i plotë dhe i balancuar zogu nuk mund të zgjedhe copa të preferuara në kurriz të të tjerave, kështu që dieta e tij është gjithmonë e plotë. Ushqimet e formuluara janë shumë praktike, nuk kanë problemin për të balancuar përbërësit e ndryshme dhe te të pasuruarit duke shtuar vitamina dhe minerale, zogjte kanë një jetë të mirë dhe parandalohen humbjet. Ju duhet të keni masa paraprake që kaq papritur per kalimi nga dieta tradicionale bazuar në fara dhe pastoncino ne një topth, kanarina mund ta refuzojë kete lloj të ri të ushqimit, e cila nuk e di, ose dhe mund ta mohoje. Edhe më e rëndësishme është zgjedhja e një markë të cilësisë së shkëlqyer, e cila garanton një përbërje optimale.
Nëse ju ofroni si bazë e ushqimit një dietë që formulohet, nuk duhet të jepen vitamina, të cilat do të rezultojne tepërt, pasi që ato janë të përfshira tashmë në sasi optimale në këtë lloj të ushqimit.
-Furnizimi me energji elektrike për kanarinat me ngjyra
Disa lloje Kanariash, të quajtura “faktor i kuq”, për t’u ngjyrosur, kane marrë borxh nepermjet ushqimit pigmentin tyre. Për shkak se këto kafshë mund të shprehin plotësisht bukurinë e ngjyrës së tyre, gjatë periudhës së puplës duhet të marrin perberes të veçantë. Per kete qellim janë përdorur së bashku zakonisht dy substanca, Canthaxanthin dhe carotene beta, të cilat janë krejtësisht të padëmshme; ato mund të gjenden në shtesa të posaçme për tu shtuarsi ushqim, ose në formën e ushqimit të gatshëm. Në mënyrë që pigmentet ngjyroses të përfshihen në strukturën e puplave, aministrimi fillon pak para puples, dhe vazhdon gjatë gjithë periudhës së puplës qe zgjat rreth gjashtë javë,

-Uji
Kontejnerët ideale për ujë janë të përfaqësuar nga një tub me vrime, të cilat mbajnë të pastër të ujin. E megjithatë, thelbësore është që ena e ujit të jetë e larë me kujdes çdo ditë, për të siguruar çdo ditë ujë të pastër, gjithmonë të freskët.
-Rrezet direkte te diellit
Zogjtë nxjerrin një përfitim të konsiderueshëm nga ekspozimi direkt ndaj diellit, jo i filtruar nëpër xham apo plastike. Në fakt, rrezet ultravjollcë të përfshira në rrezet e diellit në lëkurë stimululojne formimin e vitaminës D, e cila është e domosdoshme që të absorbohet përmbajtja e kalciumit në ushqim. Megjithatë ju duhet të mbani në dispozicion një zonë gri, ku shpendët mund te mbrohen nga të nxehtit e tepërt nga nje strehë. Përndryshe ju mund të përjetoni vdekjen e tyre nga goditja nga nxehtësia.

-Ushtrime
Aftësia për të fluturuar dhe duke bërë stërvitje është veçanërisht e rëndësishme për femrën, për të mundësuar atë për të zhvilluar muskujt që do të përdorin për të hedhur vezë, përndryshe të gjitha Kanarinat duhet të kenë mundësi të përmbushin të paktën fluturime të shkurtra. Për këtë arsye, kafazi duhet të ketë një madhësi të mjaftueshme, dhe të jenë në veçanti më të zhvilluara në gjerësi dhe në lartësi, me shkopa në një distancë të përshtatshme, të cilat nuk do të pengojne fluturimin. Natyrisht ideale për Kanarinen do të ishte një kafaz zogjsh i madh, ku aftësia për të fluturuar është e garantuar në maksimum.
VAZHDON…