Erdogan: Türkiye do t’i përgjigjet Perëndimit më 28 maj

Presidenti turk, Recep Tayyip Erdoğan, ka kritikuar mediat perëndimore që së fundmi janë përpjekur të ndikojnë në opinionin publik me tituj për zgjedhjet në Türkiye.

“Ne kemi arritur fitimet tona më demokratike në Türkiye duke luftuar me titujt”, tha presidenti Erdoğan në një intervistë të drejtpërdrejtë me transmetuesin kombëtar ‘TRT Haber’.

Presidenti Erdoğan theksoi se Perëndimi nuk e pëlqen Türkiyen, sepse ajo ka çrrënjosur terrorizmin.

“Në luftën kundër terrorizmit ne jemi lënë gjithmonë vetëm. Ne e tërhoqëm veten lart me rripat tanë”, tha ai.

Siç theksoi presidenti turk, Perëndimi gjithashtu është i shqetësuar nga përmirësimi i Türkiyes në industrinë e mbrojtjes.

“A e pëlqejnë Türkiyen që po forcohet në industrinë e mbrojtjes… natyrisht që nuk e pëlqejnë. Nuk do ta na pëlqejnë, sepse nuk blejmë më armët apo municionet e tyre. Kombi im u dha këtë përgjigje më 15 maj. Shpresoj që më 28 maj ta bëjnë sërish”, tha Erdoğan.

Më 14 maj, miliona votues dolën në votim për të zgjedhur presidentin e Türkiyes dhe parlamentin prej 600 vendesh.

Aleanca e Popullit e presidentit Erdoğan fitoi shumicën në parlament, ndërsa gara presidenciale vazhdon në raundin e dytë më 28 maj.

Erdoğan do të përballet me kreun e opozitës më të madhe, Partisë Popullore Republikane (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, i cili është kandidat i përbashkët për Aleancën Kombëtare të përbërë nga gjashtë parti opozitare.

Në raundin e parë, Erdoğan siguroi 49,52 për qind të votave, ndërsa Kılıçdaroğlu doli i dyti me 44,88 për qind, ndërsa Sinan Oğan i Aleancës ATA grumbulloi 5,17 për qind të votave.

Sot, Oğan doli me mbështetje për presidentin Erdoğan në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale, duke theksuar se besojnë që vendimi i tyre është “vendimi i duhur për vendin dhe kombin”.

Erdoğan falënderoi Oğan-in për mbështetjen e tij.

“Oğan e di shumë mirë qëndrimin tonë të qartë për luftën kundër terrorizmit, marrëdhëniet me botën turke dhe mbijetesën e atdheut tonë. Ne nuk kemi bërë asnjë lëshim më të vogël për këto çështje”, u shpreh Erdoğan.

Kthimi i refugjatëve sirianë

Duke iu referuar kthimit vullnetar të refugjatëve sirianë, Erdoğan tha se, “Ne tashmë kemi mbështetur kthimin e sigurt dhe vullnetar të refugjatëve që nga fillimi. Deri më tani, afër 560 mijë refugjatë janë kthyer në zonat e pastruara nga terrorizmi. Ky numër do të rritet me rritjen e zhdukjes së organizatave terroriste në Siri”.

Presidenti turk gjithashtu siguroi se kufijtë e Türkiyes janë të pajisur me teknologjitë më të fundit për sigurinë. 

“Kufijtë e Türkiyes janë më të sigurt se kurrë më parë”, shtoi ai.

Mbi 3.7 milionë sirianë aktualisht banojnë në Türkiye, duke e bërë atë vendin më të madh në botë që strehon refugjatët.

Pas fillimit të një lufte të përgjakshme civile në Siri në vitin 2011, Türkiye miratoi një politikë “të dyerve të hapura” për sirianët që iknin nga persekutimi dhe brutaliteti.

Siria është përfshirë në një luftë civile që nga fillimi i vitit 2011, kur regjimi i Bashar al-Assadit shtypi protestat pro-demokratike.

Sipas vlerësimeve të Kombeve të Bashkuara (OKB), qindra mijëra njerëz janë vrarë dhe mbi 10 milionë të tjerë janë zhvendosur.