Ekspozimi ndaj të ftohtit mund të ndihmojë në luftimin e diabetit të tipit 2

Hulumtimi i ri i paraqitur në takimin vjetor të këtij viti të Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit (EASD) në Stokholm, Suedi (19-23 shtator) zbulon se dridhja gjatë ekspozimit të përsëritur ndaj të ftohtit përmirëson tolerancën ndaj glukozës, ul sheqerin në gjak dhe nivelet e yndyrës në gjak agjërimi. dhe ul ndjeshëm presionin e gjakut tek të rriturit mbipeshë dhe obezë.

Studimi paraprak, nga Adam Sellers, Sten van Beek dhe kolegët nga Universiteti i Mastrihtit në Holandë, thekson potencialin për ekspozim të përsëritur të ftohtë që aktivizon dridhjen si një strategji alternative për trajtimin dhe parandalimin e diabetit të tipit 2 (T2D).

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se kur njerëzit janë të ftohtë, glukoza pastrohet nga gjaku më shpejt. Yndyra kafe mendohej se luante një rol të madh në uljen e glukozës në gjak dhe përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës tek njerëzit, duke ndihmuar kështu në uljen e rezistencës ndaj insulinës dhe rrezikun e sëmundjeve, duke përfshirë diabetin.

“Yndyra kafe është një sistem metabolik i ngrohjes brenda trupit tonë, duke djegur kalori,” shpjegon Sellers. “Kjo gjeneron nxehtësi dhe parandalon depozitimin e kalorive si yndyrë e bardhë normale. Yndyra kafe aktivizohet gjatë të ftohtit dhe kur hamë, por aktiviteti i saj është më i vogël tek të moshuarit dhe tek individët me obezitet dhe diabet.”

Një studim i mëparshëm tregoi se 10 ditë ambientimi i butë ndaj të ftohtit (14 deri në 15°C, 6 orë në ditë) përmirësoi ndjeshëm ndjeshmërinë ndaj insulinës në pacientët me T2D. Por ndryshimi në yndyrën kafe pas përshtatjes së ftohtë ishte i vogël dhe nuk mund të shpjegonte përmirësimin e madh në ndjeshmërinë ndaj insulinës . Megjithatë, pas ambientimit të ftohtë, u përmirësua zhvendosja e transportuesit të glukozës 4 (GLUT4) në muskujt skeletorë (gjatë të cilit GLUT4 lëviz në një pozicion më të favorshëm që lehtëson pastrimin e glukozës nga gjaku dhe në muskul).

Por megjithëse termogjeneza pa dridhje – e cila gjeneron nxehtësi nga energjia e ruajtur pa tkurrje muskulore – është e përfshirë në përshtatjen e butë të të ftohtit, një studim vijues tregoi se disa nivele të aktivitetit/dridhjes (të butë) të muskujve mund të jenë vendimtare në aktivizimin e efekteve të dobishme metabolike. e të ftohtit.

“Kur jemi të ftohtë, ne mund të aktivizojmë yndyrën tonë kafe, sepse ajo djeg energji dhe lëshon nxehtësi për të na mbrojtur. Përveç kësaj, muskujt mund të tkurren mekanikisht, ose të dridhen, duke gjeneruar kështu nxehtësi. Pasi ka shumë më shumë muskuj se yndyra kafe te një njeri. , dridhja mund të djegë më shumë kalori dhe të prodhojë më shumë nxehtësi”, shpjegon Sellers.

Për të zbuluar më shumë, studiuesit ekspozuan vullnetarë – 11 burra dhe 4 gra në postmenopauzë me mbipeshë ose obezitet (mosha 40-75 vjeç, BMI 27-35 kg/m²) – ndaj 10 ditëve të njëpasnjëshme të ftohtë për të aktivizuar dridhjet, duke përdorur një ujë të perfuzuar. përshtaten për të kontrolluar dhe ulur temperaturën e trupit. Pjesëmarrësit u ekspozuan ndaj të ftohtit, nga 32°C deri në 10°C, derisa dridheshin për një orë në ditë.

Dridhja monitorohej nga pajisje speciale të vendosura në lëkurë që ndjejnë aktivitetin elektrik të muskujve si dhe vëzhgimin vizual. Një orë e dridhjes filloi kur shpenzimet e energjisë në pushim u rritën me 50%.

Para dhe pas ndërhyrjes, një test oral i tolerancës së glukozës (OGTT) 2-orësh u krye në kushte termoneutrale – temperatura e mjedisit ku trupi nuk ka nevojë të prodhojë nxehtësi për të ruajtur temperaturën e tij bazë. Studiuesit matën gjithashtu rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut dhe morën biopsi të muskujve për të përcaktuar ndryshimet e mundshme në muskul që lidhen me metabolizmin e glukozës, siç është zhvendosja e GLUT4.

Gjetjet treguan se dridhjet e përsëritura të shkaktuara nga të ftohtit reduktuan ndjeshëm përqendrimet mesatare të glukozës plazmatike të agjërimit nga 5.84 në 5.67 mmol/L dhe përmirësoi tolerancën ndaj glukozës me 6%.

Përqendrimet e insulinës plazmatike para dhe gjatë OGTT ishin të paprekura pas ndërhyrjes me dridhje. Kjo sugjeron se përmirësimi i glukozës së agjërimit dhe toleranca ndaj glukozës pas dridhjeve të përsëritura nuk ishin për shkak të rritjes së insulinës në gjak.

Është interesante se përqendrimet e triglicerideve plazmatike të agjërimit dhe të acideve yndyrore të lira u reduktuan ndjeshëm me 32% dhe 11%, respektivisht. Këto janë lëndët djegëse kryesore të yndyrës në trup dhe mendohet se rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe kontribuojnë në rezistencën ndaj insulinës.

Përveç kësaj, ekspozimi i përsëritur ndaj të ftohtit gjithashtu uli ndjeshëm presionin e gjakut sistolik dhe diastolik me rreth 10 mmHg dhe 7 mmHg, përkatësisht, dhe priret të reduktojë rrahjet e zemrës në pushim kur matet në kushte termoneutrale.

Çuditërisht, zhvendosja e muskujve GLUT4 mbeti e pandryshuar pas ndërhyrjes me dridhje. Kjo sugjeron që ndryshime të tjera kanë ndodhur në muskujt skeletorë, dhe/ose potencialisht, në organe të tjera që shpjegojnë tolerancën e përmirësuar të glukozës.

Autorët pranojnë disa kufizime, duke përfshirë pamundësinë për të nxjerrë përfundime të forta shkakësore në lidhje me efektin e drejtpërdrejtë të ekspozimit ndaj të ftohtit në shëndetin metabolik. Ata gjithashtu vërejnë se pavarësisht masave të marra për të kontrolluar dietën dhe aktivitetin fizik, faktorë të tjerë të stilit të jetesës ose faktorë gjenetikë që nuk janë matur në studimin aktual mund të ndikojnë në gjetjet.

“Megjithatë, ky është një hap i parë i rëndësishëm për hetimin e efektit të dridhjes në shëndet. Gjetjet tona janë premtuese dhe mund të kenë implikime të rëndësishme shëndetësore, duke pasur parasysh se dridhja përmirësoi shumë rezultate shëndetësore kardiometabolike të cilat lidhen me sëmundje si diabeti i tipit 2”, thotë Sellers. “Në studimet e ardhshme, ne planifikojmë të vlerësojmë efektin e dridhjeve tek të rriturit me diabet të tipit 2. “/Medicalexpress