Ekspertët: Kontrolli mbi AI është i pasigurt pasi bëhet më i ngjashëm me njeriun

Debatet janë ndezur nëse inteligjenca artificiale , e cila ka hyrë në jetën e shumë njerëzve përmes video lojërave dhe drejtohet nga algoritme të krijuara nga njeriu, mund të kontrollohet në të ardhme...
Ekspertët: Kontrolli mbi AI është i pasigurt pasi bëhet më i ngjashëm me njeriun
Foto: Ekspertët: Kontrolli mbi AI është i pasigurt pasi bëhet më i ngjashëm me njeriun

Debatet janë ndezur nëse inteligjenca artificiale , e cila ka hyrë në jetën e shumë njerëzve përmes video lojërave dhe drejtohet nga algoritme të krijuara nga njeriu, mund të kontrollohet në të ardhmen.

Përveç standardeve etike, nuk dihet nëse sistemet e inteligjencës artificiale që marrin vendime në emër të njerëzve mund të përbëjnë një kërcënim të drejtpërdrejtë.

Njerëzit përdorin vetëm inteligjencën artificiale të kufizuar dhe të dobët me chatbot në jetën e përditshme dhe në automjetet pa shofer dhe asistentët dixhitalë që punojnë me komanda zanore. Është e diskutueshme nëse algoritmet kanë përparuar në nivelin e superinteligjencës dhe nëse ata do të shkojnë përtej imitimit të njerëzve në të ardhmen.

Rritja e inteligjencës artificiale mbi inteligjencën njerëzore me kalimin e kohës paraqet një pamje pozitive për njerëzimin sipas disa ekspertëve, ndërsa sipas të tjerëve shihet si fillimi i një fatkeqësie.

Wilhelm Bielert , shefi dixhital dhe nënkryetar në prodhuesin e pajisjeve industriale me bazë në Kanada , Premier Tech, i tha Anadolu se çështja më e panjohur në lidhje me inteligjencën artificiale është super inteligjenca artificiale, e cila është ende kryesisht spekulative midis ekspertëve që studiojnë AI dhe e cila tejkalon inteligjencën njerëzore.

Ai tha se ndërsa njerëzit ndërtojnë dhe programojnë algoritme sot, nocioni i inteligjencës artificiale që komandon veten në të ardhmen dhe vepron si një entitet i gjallë është ende në shqyrtim. Duke pasur parasysh rreziqet dhe përfitimet e mundshme, Bielert theksoi rëndësinë që shoqëria t’i qaset zhvillimit të AI në një mënyrë të përgjegjshme dhe etike.

Prof. Ahmet Ulvi Turkbag , një pedagog në Fakultetin e Drejtësisë të Universitetit Medipol të Stambollit, argumenton se një ditë, kur teknologjia kompjuterike të arrijë nivelin e superinteligjencës, ajo mund të dëshirojë të ridizajnojë botën nga lart poshtë.

“Arsyeja pse quhet “singularitet ” është se nuk ka asnjë shembull të tillë deri më sot. Nuk ka ndodhur kurrë më parë. Nuk keni një seksion për të bërë një analogji që të merret si shembull në asnjë mënyrë në histori sepse nuk ka një gjë të tillë, quhet singularitet dhe të gjithë kanë frikë nga kjo singularitet”, tha ai.

Vincent C. Muller , profesor i Etikës dhe Filozofisë së Inteligjencës Artificiale në Universitetin e Erlangen-Nurnberg, tha për Anadolu se është e pasigurt nëse inteligjenca artificiale do të mbahet nën kontroll, duke pasur parasysh se ajo ka kapacitetin për të marrë vendimet e veta.

“Kontrolli varet nga ajo që ju dëshironi prej tij. Imagjinoni që keni një fabrikë me punëtorë. Mund të pyesni veten: a janë këta njerëz nën kontrollin tim? Tani qëndroni pas një punëtori dhe i thoni punëtorit “Shiko, tani merr vidën. , e fut aty dhe merr vidhën tjetër, dhe kështu ky person është nën kontrollin tënd”, tha ai.

Sipas Bielert, inteligjenca artificiale do të ketë një ndikim të ndërlikuar dhe shumëdimensional në shoqëri dhe brezat e ardhshëm.

Ai vuri në dukje se është jetike që shoqëria të trajtojë pasojat e mundshme në mënyrë proaktive dhe të garantojë që AI të krijohet dhe përdoret me përgjegjësi dhe etikë.

“Në ditët e sotme, nëse shikoni se si jetojnë adoleshentët dhe fëmijët më të vegjël, ata jetojnë në ekrane”, tha ai.

Ai tha se inteligjenca artificiale, e cila ka evoluar me teknologjinë, ka ndikuar thellësisht në jetën e të rinjve dhe fëmijëve.