Ekspertët e OKB-së të alarmuar nga rekrutimi i të burgosurve rusë nga “Wagner Group”

Rekrutimi i të burgosurve që vuajnë dënimin në institucionet korrektuese ruse për kontraktorin privat ushtarak dhe të sigurisë, i njohur si Grupi Wagner, është alarmant, thanë të premten ekspertët e OKB-së.

“Ne jemi thellësisht të shqetësuar nga raportet për vizitat e anëtarëve të të ashtuquajturit Grupi Wagner në objektet korrektuese në rajone të ndryshme të Rusisë, duke ofruar falje për dënime penale për të burgosurit që i bashkohen grupit dhe marrin pjesë në luftën në Ukrainë, si dhe një pagesë mujore për të afërmit e tyre”, thanë ekspertët.

Ata thanë se grupi Wagner dyshohet se ka rekrutuar shtetas rusë dhe të huaj që vuajnë dënimet me burg.

Ekspertët e OKB-së morën raporte për përdorimin e taktikave të presionit nga rekrutuesit e Wagner-it, duke sugjeruar se rekrutimi ndonjëherë kryhej përmes kërcënimeve ose frikësimit.

Në disa raste, ndërsa rekrutuesit po vizitonin objektet, të burgosurve thuhet se iu mohua komunikimi me familjet dhe avokatët e tyre, gjë që mund të përbënte ose t’i ekspozonte ata ndaj zhdukjes me forcë.

“Raportet se të burgosurit e rekrutuar dyshohet se u dërguan në një strukturë paraburgimi në rajonin e Rostovit për trajnim para se të dërgoheshin në Ukrainë, dhe se ata u transferuan në Ukrainë pa dokumente identifikimi dhe u kërkohet të nënshkruajnë një kontratë me Grupin Wagner, janë thellësisht shqetësuese”. thanë ekspertët.

“Ne jemi veçanërisht të shqetësuar që Grupi Wagner ka shtrirë rekrutimin e tij në institucionet korrektuese në rajonin Donetsk të Ukrainës,” thanë ekspertët.

KËRCËNIM DHE FRIKËSIM


Ata paralajmëruan se praktika e raportuar e rekrutimit të të burgosurve nën kërcënimin e dënimit ose frikësimit dhe detyrimi i tyre për të marrë pjesë në armiqësi mund të çojë gjithashtu në shkelje të së drejtës për jetë.

“Të burgosurit raportohet se janë vendosur në rajonet Donetsk dhe Luhansk të Ukrainës dhe kanë qenë të përfshirë në një sërë aktivitetesh, duke përfshirë ofrimin e shërbimeve ushtarake, rindërtimin e infrastrukturës dhe pjesëmarrjen e drejtpërdrejtë në armiqësitë në anën e forcave ruse. “, thanë ekspertët.

Ata gjithashtu thanë se rekrutët e Grupit Wagner dyshohet se kanë marrë pjesë në shkeljet e të drejtave të njeriut dhe ligjit humanitar gjatë konfliktit të armatosur të vazhdueshëm në Ukrainë.

Akuza të tilla përfshijnë zhdukjet me forcë të ushtarëve dhe oficerëve ukrainas të kapur gjatë armiqësive me forcat ukrainase.

“Ne jemi të shqetësuar nga pretendimet se të burgosurit e rekrutuar kërcënohen dhe keqtrajtohen rregullisht nga eprorët e tyre,” thanë ekspertët.

“Ne kemi informacione se disa rekrutë janë ekzekutuar për përpjekje për t’u arratisur dhe, në raste të tjera, janë plagosur rëndë në publik si një paralajmërim për rekrutët e tjerë. Taktika të tilla përbëjnë shkelje të të drejtave të njeriut dhe mund të përbëjnë krime lufte,” thanë ata.

Ekspertët përfshijnë Kryetarin-Raportues Ravindran Daniel, Jelena Aparac, Carlos Salazar Couto, Chris Kwaja dhe Sorcha MacLeod nga Grupi i Punës i OKB-së për përdorimin e mercenarëve si mjet për shkeljen e të drejtave të njeriut, si dhe Morris Tidball-Binz — relatorja speciale për ekzekutimet jashtëgjyqësore — dhe Alice Jill Edwards — raportuesja speciale për torturën dhe ekspertë të tjerë.

Ata thanë se vendet duhet të rregullojnë dhe monitorojnë aktivitetet e kontraktorëve privatë ushtarakë dhe të sigurisë, duke përfshirë rekrutimin e personelit, statusin e këtyre kontraktorëve, veprimet e tyre dhe mënyrat e inkorporimit, kujtuan ekspertët.

“Qeveria e Federatës Ruse ka detyrimin të ushtrojë vigjilencën maksimale për të mbrojtur të burgosurit nga dhuna, shfrytëzimi dhe frikësimi,” thanë ata.

Ekspertët thanë gjithashtu se i kishin shprehur shqetësimet e tyre për këto pretendime qeverisë ruse dhe Grupit Wagner.