Ekspertët e FDA -së në mesin e grupit që kundërshton planin e shtimit të përforcuesve amerikanë

Personi mesatar nuk ka ende nevojë për një përforcues të COVID-19, një grup ndërkombëtar shkencëtarësh-përfshirë dy rregullatorë kryesorë amerikanë-shkruan të hënën në një revistë shkencore.

Ekspertët rishikuan studimet e performancës së vaksinave dhe arritën në përfundimin se vaksinimet po funksionojnë mirë pavarësisht variantit delta ekstra-ngjitës, veçanërisht kundër sëmundjeve të rënda.

“Edhe në popullatat me norma mjaft të larta vaksinimi, të pavaksinuarit janë ende nxitësit kryesorë të transmetimit” në këtë fazë të pandemisë, përfunduan ata .

Pjesa e opinionit, e botuar në The Lancet , ilustron debatin intensiv shkencor se kush ka nevojë për doza përforcuese dhe kur, një vendim me të cilin SHBA dhe vendet e tjera po luftojnë.

Pas zbulimeve të ndërhyrjes politike në përgjigjen e koronavirusit të administratës Trump, Presidenti Joe Biden ka premtuar se “do të ndjekë shkencën”. Por rishikimi ngre pyetjen nëse administrata e tij po lëviz më shpejt se ekspertët.

Autorët përfshijnë dy shqyrtues kryesorë të vaksinave në Administratën e Ushqimit dhe Barnave, Dr. Phil Krause dhe Marion Gruber, të cilët kohët e fundit njoftuan se do të japin dorëheqjen këtë vjeshtë. Ndër 16 autorët e tjerë janë studiuesit kryesorë të vaksinave në SHBA, Britani, Francë, Afrikën e Jugut dhe Indi, plus shkencëtarë me Organizatën Botërore të Shëndetit, e cila tashmë ka kërkuar një moratorium mbi nxitësit derisa vendet e varfra të vaksinohen më mirë.

Në SHBA, Shtëpia e Bardhë ka filluar planifikimin për përforcues më vonë këtë muaj, nëse të dyja FDA dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve bien dakord. Këshilltarët e FDA do të peshojnë dëshmitë në lidhje me një goditje shtesë të Pfizer të Premten në një takim kryesor publik.

Larry Gostin i Universitetit Georgetown tha se gazeta “hedh benzinë ​​në zjarr” në debatin nëse shumica e amerikanëve me të vërtetë kanë nevojë për nxitës dhe nëse Shtëpia e Bardhë ka përparuar para shkencëtarëve.

“Alwaysshtë gjithmonë një gabim themelor i procesit për të bërë një njoftim shkencor para se agjencitë e shëndetit publik të kenë vepruar dhe kjo është pikërisht ajo që ndodhi këtu,” tha Gostin, një avokat dhe specialist i shëndetit publik.

FDA nuk iu përgjigj kërkesave për koment të hënën në mëngjes.

SHBA tashmë ofron një dozë shtesë të vaksinave Pfizer ose Moderna për njerëzit me sistem imunitar të dobësuar rëndë.

Për popullatën e përgjithshme, debati është duke u zbehur nëse duhen dhënë përforcues edhe pse vaksinat ende ofrojnë mbrojtje të lartë kundër sëmundjeve të rënda – ndoshta me shpresën për të bllokuar infeksionet më të buta “të përparimit” në mesin e të gjithë të vaksinuarve.

Javën e kaluar, Drejtoresha e CDC Dr. Rochelle Walensky tha se të dhënat e reja treguan se ndërsa delta u rrit, të pavaksinuarit kishin 4.5 herë më shumë gjasa sesa të vaksinuarit plotësisht të infektoheshin, mbi 10 herë më shumë të ngjarë të shtroheshin në spital dhe 11 herë më shumë të ngjarë të vdisnin. Megjithatë, shkencëtarët e qeverisë po peshojnë gjithashtu aludime se mbrojtja po zvogëlohet midis të rriturve të moshuar që u vaksinuan në fillim të dimrit të kaluar.

Shkrimtarët e komenteve të së hënës raportuan rishikimin e studimeve në mbarë botën që kur delta filloi të rritet, kryesisht të vaksinave amerikane dhe evropiane. Ekipi arriti në përfundimin “asnjë nga këto studime nuk ka ofruar dëshmi të besueshme të rënies së ndjeshme të mbrojtjes kundër sëmundjeve të rënda.”

Për shkak se trupi ndërton shtresa të imunitetit, rënia graduale e niveleve të antitrupave nuk do të thotë domosdoshmërisht rënie e efektivitetit të përgjithshëm “dhe ulja e efikasitetit të vaksinës kundër sëmundjeve të lehta nuk parashikon domosdoshmërisht ulje të efikasitetit (zakonisht më të lartë) kundër sëmundjeve të rënda,” shkruan ata. Me

Sa më shumë të përhapet virusi, aq më shumë mundësi ka për të evoluar në shtame që mund të shpëtojnë nga vaksinat aktuale. Rishikuesit e Lancet sugjerojnë se mund të ketë përfitime më të mëdha nga krijimi i dozave përforcuese që përputhen më mirë me variantet qarkulluese, ashtu si vaksina e gripit azhurnohet rregullisht, sesa nga dhënia e dozave shtesë të vaksinës origjinale .

“Tani ekziston një mundësi për të studiuar nxitësit e bazuar në variante para se të ketë nevojë të përhapur për to,” shkruan shkencëtarët.