Ekspertët: COVID-19 tani mund të shihet si gripi sezonal

Koronavirusi tani mund të trajtohet si grip sezonal dhe të përfshihet në grupin e infeksioneve virale, sipas një këshilltari të lartë turk për pandeminë COVID-19. “Struktura e virusit ka ndryshu...
Ekspertët: COVID-19 tani mund të shihet si gripi sezonal
Foto: Ekspertët: COVID-19 tani mund të shihet si gripi sezonal

Koronavirusi tani mund të trajtohet si grip sezonal dhe të përfshihet në grupin e infeksioneve virale, sipas një këshilltari të lartë turk për pandeminë COVID-19.

“Struktura e virusit ka ndryshuar gjatë tre viteve dhe mundësia që ai të shkaktojë një sëmundje serioze është zvogëluar. COVID-19 tani mund të përfshihet në një lloj grupi të gripit sezonal, infeksionit viral,” tha Dr. Sema Kultufan Turan, një anëtare e bordit që këshillon Ministrinë e Shëndetësisë të Turqisë.

Ndërsa shkalla e pozitivitetit të COVID-19 ishte rreth 5% në javët e kaluara, ajo është rritur pak ditët e fundit dhe ka arritur në 10%, tha ajo. Ashtu si me të gjitha infeksionet virale, kjo mund të jetë për shkak të luhatjeve të pandemisë, veçanërisht në lidhje me ndryshimet sezonale, shtoi Turan.

“Fatmirësisht, shfaqja e rasteve të reja të rënda është ulur me ndryshimet strukturore të pandemisë. Me fjalë të tjera, u zvogëluan ritmet e shtrimit në spital dhe nevoja për kujdes intensiv lidhur me sëmundjen”, tha mjekja.

Megjithatë, “vëzhgimet tona në lidhje me COVID-19 dhe ata që janë shtruar në spital për shkak të simptomave të pandemisë thonë se ata përgjithësisht kalojnë një infeksion shumë të rëndë gripi në shtëpi. Zakonisht izolohen në shtëpi dhe e kalojnë këtë periudhë. Kjo është ajo që duhet të jetë”, këshilloi ajo.

COVID-19 dhe të gjitha infeksionet e tjera virale sjellin gjithmonë rrezikun e sëmundjeve të rënda për të moshuarit dhe ata me sëmundje shtesë, tha Turan, duke u bërë thirrje të sëmurëve të izolohen dhe të mbajnë maska ​​​​në zona të mbushura me njerëz dhe të mbyllur.

Infeksionet virale zakonisht zhduken brenda dy ose tre javësh te individët e shëndetshëm, tha ajo, por paralajmëroi se nëse simptomat shtesë si ethet e përsëritura dhe ndryshimi në cilësinë e sekretimit i shtohen një sëmundjeje që fillimisht filloi si një infeksion viral, ajo mund të jetë në të vërtetë një bakteriale. infeksion.

“Ne rekomandojmë që njerëzit t’i kushtojnë vëmendje marrjes së lëngjeve gjatë sëmundjes dhe të mbështesin sistemin e tyre imunitar me ushqime dhe vitamina të shëndetshme,” tha ajo.