Ekskluzive Apel/ Mblidhet G20 për të diskutuar botën post-pandemike dhe lehtësimin e borxheve

Përgatiti Valbona Mezini

Drejtuesit e 20 ekonomive më të mëdha botërore (G20) do të debatojnë këtë fundjavë se si të merren me pandeminë e paparë COVID-19 që ka shkaktuar një recesion global dhe si të menaxhojnë rimëkëmbjen sapo koronavirusi të jetë nën kontroll.

Në krye të agjendës janë blerjet dhe shpërndarja globale e vaksinave, barnave dhe testeve për vendet me të ardhura të ulëta që nuk mund të përballojnë vetë shpenzime të tilla. Bashkimi Evropian do të nxisë G20 të Shtunën të investojë 4.5 miliard dollarë për të ndihmuar.

“Tema kryesore do të jetë rritja e bashkëpunimit global për të adresuar pandeminë,” tha një zyrtar i lartë i G20 që merr pjesë në përgatitjet për samitin dy-ditor, të kryesuar nga Arabia Saudite dhe mbajtur praktikisht për shkak të pandemisë.

Për t’u përgatitur për të ardhmen, BE do të propozojë një traktat mbi pandemitë.

“Një traktat ndërkombëtar do të na ndihmojë të reagojmë më shpejt dhe në një mënyrë më të koordinuar,” do t’i thotë kryetari i udhëheqësve të BE Charles Michel G20 të Dielën.

Ndërsa ekonomia globale po rimëkëmbet nga thellësitë e krizës në fillim të këtij viti, vrulli po ngadalësohet në vendet me ritme të rikthyera të infeksionit, rimëkëmbja është e pabarabartë dhe pandemia ka të ngjarë të lërë plagë të thella, tha Fondi Monetar Ndërkombëtar në një raport për Samiti i G20.

Veçanërisht të prekshëm janë vendet e varfra dhe me shumë borxhe në botën në zhvillim, të cilat janë “në greminën e shkatërrimit financiar dhe përshkallëzimin e varfërisë, urisë dhe vuajtjeve të patreguara”, tha të Premten Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterres.

Për të adresuar këtë, G20 do të miratojë një plan për të zgjatur një moratorium të shërbimit të borxheve për vendet në zhvillim me gjashtë muaj deri në mes të 2021, me një mundësi të një zgjatje të mëtejshme, tha një projekt-komunikatë G20 parë nga Reuters.

Anëtarët evropianë të G20 ka të ngjarë të bëjnë presion për më shumë.

“Nevojitet më shumë lehtësim i borxhit,” u tha Michel gazetarëve të Premten.

Lehtësimi i borxhit për Afrikën do të jetë tema kryesore e presidencës italiane të G20 në 2021.

NDRYSHIMI TREGTIA DHE KLIMA

Kombet evropiane në G20 do të kërkojnë gjithashtu një shtysë të re për reformën e bllokuar të Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT), duke shpresuar të përfitojnë nga ndryshimi i ardhshëm i administratës amerikane. Presidenti në largim Donald Trump favorizoi marrëveshjet dypalëshe tregtare sesa të punojë përmes organeve ndërkombëtare.

Ndryshimi i udhëheqjes amerikane gjithashtu rrit shpresat për një përpjekje më të bashkërenduar në nivelin G20 për të luftuar ndryshimin e klimës.

Duke ndjekur shembullin e Bashkimit Evropian, tashmë gjysma e anëtarëve të G20, duke përfshirë Japoninë, Kinën, Korenë e Jugut dhe Afrikën e Jugut, planifikojnë të bëhen klimatike – ose të paktën asnjanës nga karboni deri në vitin 2050 ose menjëherë pas saj.

Nën Trump, Shtetet e Bashkuara u tërhoqën nga Marrëveshja e Parisit për luftimin e ndryshimit të klimës, por vendimi ka të ngjarë të kthehet nga Presidenti i zgjedhur Joe Biden.

“Ne sigurisht që presim vrull të ri nga administrata e re e SH.B.A.-së për këtë çështje, falë deklaratës së Presidentit të zgjedhur që SHBA-të do të bashkoheshin edhe një herë me Marrëveshjen e Parisit,” tha Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen.

Për të ndihmuar në financimin e luftës përsëri për ndryshimin e klimës, BE do të kërkojë që G20 të pajtohet me standardet e përbashkëta globale mbi atë që përbën investim “të gjelbër”.

Kjo do të ndihmonte në tërheqjen e investimeve masive private të nevojshme, sepse shumë fonde investimesh dëshirojnë të investojnë në projekte të qëndrueshme mjedisore, por nuk ka ndonjë mënyrë të dakorduar për zgjedhjen e tyre. BE tashmë po punon për standarde të tilla me qëllim që ato të jenë në fuqi deri në vitin 2022./ Përgatiti Apel.Media