Ekskluzive Apel/ Ja çfarë duhet të dini për Covid-19

Rastet e Covid-19 u shfaqën për herë të parë në fund të vitit 2019, kur u raportua një sëmundje misterioze në Wuhan, Kinë. Shkaku i sëmundjes u konfirmua shumë shpejt si një lloj i ri i koronavirusit dhe infeksioni që prej asaj kohe është përhapur në shumë vende të botës dhe është bërë pandemi.

Më 11 Shkurt, Organizata Botërore e Shëndetësisë njoftoi se emri zyrtar do të ishte covid-19, një version i shkurtuar i sëmundjes koronavirus 2019. OBSH i referohet virusit specifik që shkakton këtë sëmundje si virusi covid-19.

Ky nuk është emri zyrtar për virusin – Komiteti Ndërkombëtar për Taksonominë e Virusëve e quan atë “sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes koronavirus 2”, ose SARS-CoV-2, sepse lidhet me virusin që shkaktoi shpërthimin e SARS në 2003 Megjithatë, për të shmangur konfuzionin me SARS, OBSH e quan atë virus covid-19 kur komunikon me publikun.

Në fillim të shpërthimit, virusi u quajt 2019-nCoV nga OBSH. Virusi shpesh është referuar si koronavirus i ri, koronavirus 2019 ose thjesht koronavirus.

Rastet konfirmuese                     

Përkufizimi i OBSH-së për një rast të konfirmuar të covid-19 është një person i treguar nga testet laboratorike se është i infektuar me virusin, pavarësisht nga shenjat dhe simptomat klinike. Sidoqoftë, disa numra të rasteve të raportuara nga Kina kanë përfshirë njerëz me simptoma të covid-19, por pa konfirmim laboratorik.

Simptomat më të zakonshme të raportuara përfshijnë ethe, kollë të thatë dhe lodhje, dhe në raste të lehta njerëzit mund të kenë vetëm një hundë të lëngshme ose dhimbje të fytit. Në rastet më të rënda, njerëzit me virus mund të zhvillojnë vështirësi në frymëmarrje dhe në fund të fundit mund të përjetojnë dështimin e organeve. Disa raste janë fatale.

Virusi mund të jetë asimptomatik, duke mos shkaktuar ndonjë sëmundje të dukshme tek disa njerëz – por këta njerëz janë ende ngjitës dhe mund të përhapin virusin.

Më 11 Mars, OBSH njoftoi se shpërthimi duhet të konsiderohet një pandemi – një term që nuk ka një përkufizim të rënë dakord botërisht, por do të thotë që shumë vende po shohin transmetim të qëndrueshëm midis njerëzve të një shpërthimi që shkakton sëmundje ose vdekje.

Llogaritja e niveleve të fatalitetit

Rreziku i vdekjes ka qenë i vështirë për t’u llogaritur, pasi mbështetet në numrin e saktë të atyre që kanë simptoma por mbijetojnë – dhe disa vende, përfshirë SH.B.A., kanë qenë të ngadaltë për të rritur kapacitetin për testime. Një studim i vogël i njerëzve që morën covid-19 në Wuhan sugjeron që rreziku i vdekjes rritet me rritjen e moshës dhe është gjithashtu më i lartë për ata që kanë diabet, sëmundje, probleme të mpiksjes së gjakut ose kanë treguar shenja të sepsës.

Nga ana tjetër, fëmijët, duket se kanë më pak të ngjarë të sëmuren rëndë dhe të vdesin nga koronavirusi i ri, ndoshta për shkak të përgjigjeve imune më pak të zhvilluara. Gratë shtatzënë nuk duket se janë në rrezik më të madh të përjetojnë covid-19 të rëndë, sesa të rriturit e tjerë dhe nuk duket se kalon te fetuset, por më tej, studime më të mëdha janë të nevojshme për ta konfirmuar këtë.

Të rriturit në moshë relativisht të re dhe të shëndetshëm, janë ende në rrezik të preken nga covid-19 dhe të zhvillojnë sëmundje të rëndë, kërcënuese për jetën.

Dallimet në ashpërsinë e sëmundjes mund të lidhen me një proteinë të quajtur ACE2, të cilën virusi e përdor për të hyrë në qeliza dhe bartet në sipërfaqen e disa qelizave në hundë, mushkëri dhe zorrë. Njerëzit me diabet, hipertension ose sëmundje kardiovaskulare shpesh marrin ilaçe frenues ACE, të cilat funksionojnë duke synuar enzimën ACE – një proteinë e ndryshme që punon me ACE2 për të rregulluar presionin e gjakut. Asnjë studim klinik nuk ka treguar se frenuesit e ACE rrisin rrezikun e kontraktimit të covid-19. Ajo që dimë është se njerëzit me kushte të caktuara rrezikojnë më shumë nga vdekja nga covid-19, dhe këta njerëz ka të ngjarë të kenë nivele më të larta të ACE2 dhe gjithashtu të marrin frenues të ACE.

Përhapja e covid-19

Covid-19 është një sëmundje e frymëmarrjes dhe përhapet kryesisht përmes pikave në ajër. Këto zakonisht dëbohen kur një person i infektuar kollitet ose teshtin.

Sapo të zhvillohen simptomat, ngarkesa virale e një personi bie në mënyrë të vazhdueshme dhe ato bëhen gjithnjë e më pak infektive. Sidoqoftë, njerëzit duket se vazhdojnë ta heqin virusin për rreth dy javë pasi të shërohen nga covid-19, si në pështymën ashtu edhe në jashtëqitjet e tyre. Kjo do të thotë që edhe pasi të jenë pastruar simptomat e një personi, mund të jetë ende e mundur të infektohen njerëzit e tjerë.

Njerëzit me simptoma të lehta ose pa simptoma mund të kenë një ngarkesë shumë të lartë virale në traktet e sipërme të frymëmarrjes, që do të thotë se ata mund të heqin virusin përmes pështymës, prekjes së gojës ose hundës së tyre dhe më pas një sipërfaqe, ose ndoshta duke folur. Koronavirusi i ri gjithashtu është zbuluar se vazhdon për ditë me radhë në sipërfaqe, megjithëse kjo nuk do të thotë se këto grimca virusi ende mund të infektojnë njerëz të tjerë. Kjo mund të zvogëlohet nga drita ultraviolet, nxehtësia ose lagështia.

Ne ende nuk e dimë nëse rikuperimi nga covid-19 ju bën imun ndaj virusit në planin afatgjatë./ Përgatiti Apel.Media