Ekskluzive APEL(FOTO)/ Pëllumbat që nuk i keni parë ndonjëherë, speciet e veçanta të planetit

Pëllumbat mund të jenë zogu i parë i zbutur.

Pëllumbi i zakonshëm i qytetit (Columba livia), i njohur gjithashtu si pëllumbi shkëmbor, mund të jetë zogu i parë njerëzor i zbutur ndonjëherë. Ju mund t’i shihni në artin që daton që nga viti 4500 pes në Irakun modern, dhe ata kanë qenë një burim i vlefshëm ushqimi për mijëra vjet.

Pëllumbat konsiderohen të jenë një nga zogjtë më inteligjentë në planet dhe të aftë për të kryer detyra që më parë mendohej se ishin ruajtja e vetme e njerëzve dhe primatëve.

Pëllumbi gjithashtu është gjetur të kalojë “testin e pasqyrës” (të jesh në gjendje të njohësh reflektimin e tij në një pasqyrë) dhe është një nga vetëm 6 speciet, dhe i vetmi jo gjitar, që ka këtë aftësi. Pëllumbi gjithashtu mund të njohë të 26 shkronjat e gjuhës angleze, si dhe të jetë në gjendje ta konceptojë atë.

Në testet shkencore, pëllumbat janë gjetur të jenë në gjendje të bëjnë dallimin midis fotografive dhe madje të bëjnë dallimin midis dy qenieve të ndryshme njerëzore në një fotografi kur shpërblehen me ushqim për ta bërë këtë./ Përgatiti Apel.Media