E JASHTËZAKONSHME/ Pamjet spektakolare nga planeti kuq, Mars, me rezolucion tejet të lartë

Një botë e paparë. Pamjet e reja nga Marsi jepen në rezolucion mahnitës 4K. Ne gjithashtu flasim për kamerat në bordet Marsiane dhe sesi e bëmë videon, shkruan NASA, agjensia hapwsinore.

Kamerat në bordin e roverave ishin lartësia e teknologjisë kur filluan misionet përkatëse.

Një pyetje që bëhet shpesh është:

“Pse nuk kemi në të vërtetë video live nga Marsi?”

Megjithëse kamerat janë me cilësi të lartë, shkalla me të cilën roverët mund të dërgojnë të dhëna përsëri në tokë është sfida më e madhe. Kurioziteti mund të dërgojë të dhëna vetëm drejtpërdrejt në tokë me 32 kilo-bit në sekondë.

Përkundrazi, kur roveri mund të lidhet me Orbiterin e Rikonasjes së Marsit, ne kemi shpejtësi më të favorshme prej 2 Megabajt për sekondë.

Sidoqoftë, kjo lidhje është në dispozicion vetëm për rreth 8 minuta çdo Sol, ose ditë Martian.

Siç do ta prisni, dërgimi i videos HD me këto shpejtësi do të zgjaste një kohë të gjatë. Ndërsa asgjë nuk lëviz në Mars, ka më shumë kuptim të marrësh dhe të dërgosh përsëri imazhe.

Kredia: NASA