Drejtuesit e G20 zotohen të financojnë shpërndarjen e drejtë të vaksinave COVID-19

Udhëheqësit e 20 ekonomive më të mëdha të botës të Dielën do të zotohen të paguajnë për një shpërndarje të drejtë të vaksinave, ilaçeve dhe testeve COVID-19 në të gjithë botën në mënyrë që vendet e varfëra të mos lihen jashtë, dhe të shtrijnë lehtësimin e borxheve ndaj tyre, një projekt-komunikatë G20 tregoi.

 “Ne nuk do të kursejmë asnjë përpjekje për të siguruar aksesin e tyre të përballueshëm dhe të barabartë për të gjithë njerëzit, në përputhje me angazhimet e anëtarëve për të stimuluar inovacionin”, thanë udhëheqësit në draft deklaratën e G20, të parë nga Reuters. “Ne e njohim rolin e imunizimit të gjerë si një e mirë publike globale.”

Udhëheqësit thanë se ekonomia globale po fillonte të ngrihej, por rimëkëmbja mbeti “e pabarabartë, shumë e pasigurt dhe i nënshtruar rreziqeve të ngritura në rënie”.

Ata u zotuan të vazhdojnë të përdorin të gjitha mjetet e disponueshme të politikave për aq kohë sa nevojiten për të mbrojtur jetën, vendet e punës dhe të ardhurat dhe inkurajuan bankat shumëpalëshe të zhvillimit për të forcuar përpjekjet e tyre për të ndihmuar vendet të përballen me krizën.

Bashkimi Evropian ka kërkuar 4.5 miliardë dollarë deri në fund të vitit nga G20 për të paguar për mjetet luftarake COVID-19 për vendet e varfëra.

Drafti gjithashtu u bën thirrje kreditorëve privatë të bashkohen me moratoriumin e shërbimit të borxhit, të cilin G20 dëshiron të zgjasë deri në mes të vitit 2021 dhe ndoshta më gjatë, dhe mbështet një kornizë të përbashkët për trajtimin e çështjeve të borxhit përtej kësaj.

“Ka një mungesë të pjesëmarrjes nga kreditorët privatë, dhe ne i inkurajojmë ata fuqimisht të marrin pjesë në kushte të krahasueshme kur kërkohet nga vendet e pranueshme,” tha ajo.

Udhëheqësit gjithashtu njohën sfidat specifike me të cilat përballen vendet në Afrikë dhe shtetet e vogla ishuj në zhvillim, duke reflektuar njohjen në rritje që edhe disa vende me të ardhura të mesme mund të kenë nevojë për lehtësimin e borxhit si rezultat i pandemisë.

Të etur për t’u përgatitur më mirë për çdo pandemi tjetër potenciale që mund të vijë, udhëheqësit e G20 gjithashtu thanë se do të angazhoheshin “për avancimin e përgatitjes globale të pandemisë, parandalimin, zbulimin dhe reagimin” dhe “për ndarjen e vazhdueshme të të dhënave në kohë, transparente dhe të standardizuara dhe informacion ”.

BOLDER N TR TREGTI, KLIMA

Ndërsa demokrati Joe Biden – një multilateralist i njohur – përgatitet të zëvendësojë Donald Trump si president i SHBA në dy muaj, deklarata e G20 goditi një ton më të guximshëm në tregtinë ndërkombëtare, ndryshimin e klimës dhe rolin e Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Trump, i cili favorizonte marrëveshjet dypalëshe, ka zvogëluar mbështetjen për institucionet shumëpalëshe si Organizata Botërore e Tregtisë dhe këtë vit kërcënoi të linte Organizatën Botërore të Shëndetësisë nëse nuk reformohej. Administrata e tij gjithashtu kishte bllokuar më parë përmendjet e ndryshimit të klimës në komunikatat G20

“Mbështetja e sistemit tregtar shumëpalësh është tani aq e rëndësishme sa kurrë më parë. Ne përpiqemi të realizojmë qëllimin e një ambienti të lirë, të drejtë, gjithëpërfshirës, ​​jodiskriminues, transparent, të parashikueshëm dhe të qëndrueshëm të tregtisë dhe investimeve, dhe për të mbajtur tregjet tona të hapura, “tha deklarata e G20.

G20 gjithashtu tha se ata do të ndjekin një mënyrë për të taksuar gjigandët e teknologjisë ndërkombëtare si Google, Amazon, Facebook, Apple ose Microsoft në mënyrë që ata të paguajnë pjesën e tyre të drejtë të taksave.

Gjigandët e Internetit kanë përfituar shumë nga zhvendosja në tele-punë e detyruar në ekonominë botërore nga pandemia dhe vendet evropiane kanë kohë që bëjnë presion për t’i taksuar ata atje ku bëjnë fitimet e tyre, në vend se ata të krijojnë filialet e tyre për qëllime të optimizimit të taksave. Por nisma deri më tani është bllokuar nga administrata Trump.

Ndryshimi i menjëhershëm i rojeve në Shtëpinë e Bardhë gjithashtu dukej se zhbllokonte gjuhën e guximshme të G20 mbi ndryshimin e klimës.

“Parandalimi i degradimit të mjedisit, ruajtja, përdorimi i qëndrueshëm dhe rivendosja e biodiversitetit, ruajtja e oqeaneve tona, promovimi i ajrit të pastër dhe ujit të pastër, reagimi ndaj katastrofave natyrore dhe ngjarjeve ekstreme të motit dhe trajtimi i ndryshimit të klimës janë ndër sfidat më të ngutshme të kohës sonë”, G20 thuhet ne draft deklarate.

“Ndërsa shërohemi nga pandemia, ne jemi të përkushtuar për të mbrojtur planetin tonë dhe për të ndërtuar një të ardhme më të qëndrueshme për mjedisin dhe përfshirëse për të gjithë njerëzit,” tha ajo./ Përktheu Apel.Media