Dr Fauci paralajmëron se një variant i ri COVID-19 mund të vijë së shpejti

Një variant i ri COVID-19 mund të vijë së shpejti nëse e lëmë koronavirusin të përhapet lirshëm pa mbrojtje, sipas Dr Anthony Fauci , drejtor i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive.

Fauci foli me Bloomberg për rrezikun që një variant i ri i koronavirusit të shfaqet në shoqërinë tonë, veçanërisht në një kohë kur rastet po zhyten në të gjithë vendin.

  • “Ka shumë variante atje,” tha Fauci. “Varianti delta ka një karakteristikë që transmetohet aq lehtë dhe me efikasitet nga personi në person, gjë që është e mirë për virusin, por e keqe për ne, saqë në fakt është e mbushur me të gjitha variantet e tjera.

Por a do të ketë më shumë variante për t’u shqetësuar në të ardhmen?

  • “Për sa kohë që ju keni virus që qarkullon lirshëm në mjedis në shoqëri, duke kërcyer nga personi në person, ai virus, me faktin se përsëritet vazhdimisht, i jep vetes mundësi të mjaftueshme për të pësuar mutacion,” tha Fauci . “Dhe kur i jepni mundësi të mjaftueshme për të ndryshuar, herët a vonë do të merrni një akumulim mutacionesh që do të çojnë në një variant tjetër. Pra, kjo është arsyeja pse ne themi, mënyra më e mirë për të parandaluar shfaqjen e varianteve në të ardhmen që mund të jenë problematike. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është mos i jepni virusit mundësinë për t’u përhapur lirshëm. “

Variantet mund të kenë një kohë të vështirë të përhapen në kulturën moderne të koronavirusit. Maria Van Kerkhove , drejtuesja teknike e OBSH-së për COVID-19, tha në një pyetje dhe përgjigje në video në fillim të shtatorit se varianti delta po “konkurronte dhe zëvendësonte” variantet e tjera, gjë që ka ndaluar përhapjen e shpejtë të atyre si lambda, mu dhe të tjerët.

Në fakt, varianti delta ishte aq i fortë sa bëri që variantet e mëparshme si alfa, beta dhe gama të përhapeshin më rrallë, tha ajo.

“Nga ato katër variante shqetësuese, delta është, deri tani, më e transmetueshme,” tha Van Kerkhove . “Nëse delta identifikohet ose fillon të qarkullojë në një vend ku ka beta … (delta) ka zëvendësuar shpejt variantin atje.”

Dr Anna Durbin , një profesoreshë në Departamentin e Shëndetit Ndërkombëtar në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg , i tha Newsweek se varianti delta ka infektuar shumë njerëz, duke u dhënë atyre imunitet në mënyrë që variantet e tjera të mos përhapen.

  • “Këta viruse po konkurrojnë me njëri -tjetrin për avantazhin që të jetë ai që mbijeton,” i tha Durbin Newsweek . “Ne e dimë se varianti lambda ka disa nga të njëjtat mutacione si varianti delta që ne mendojmë (do të lejojë) që të jetë më i transmetueshëm, kështu që do të ishte e vështirë të tejkalohet varianti delta.”