Dita e Flamurit Kombëtar të Tatarëve të Krimesë/ Një simbol i ekzistencës, nderit dhe dinjitetit

Pas vendimit të popullit të Krimesë për të lënë Bashkimin e Republikave Socialiste Sovjetike dhe për të mbetur pjesë e Ukrainës së pavarur, tatarëve të Krimesë iu dha e drejta të ringjallnin identitetin e tyre, identitetin kombëtar, kulturën dhe traditat.

Çdo vit më datë 26 qershor, tatarët e Krimesë festojnë Ditën e Flamurit Kombëtar të Tatarëve të Krimesë – një simbol i ekzistencës, nderit dhe dinjitetit të kombit.

Data për kremtimin e Ditës së Flamurit Kombëtar të Tatarëve të Krimesë u zgjodh 26 Qershor – data e hapjes së Kurultay II të Popullit Tatar të Krimesë (Qurultay of the Tatar Tatar People është një kongres kombëtar dhe organi më i lartë përfaqësues i plotfuqishëm i popullit Tatar Crimean. Brenda Ukrainës për ca kohë konsiderohet zyrtarisht si një organizatë publike e Lëvizjes Kombëtare të Tatarëve të Krimesë) e cila u mblodh në 1991 në Simferopol pas një ndërprerjeje prej gati 74 vite.

Para okupimit të përkohshëm të  gadishulli  te Krimesë nga Federata Ruse, Dita e Flamurit Kombëtar të Tatarëve të Krimesë u festua në të gjitha qytetet  dhe fshatrat e gadishullit  në nje  shkallë të gjerë: koncerte, gara për fëmijë, gara sportive, etj.

Duke pasur parasysh okupimin e përkohshëm të Krimesë nga Rusia, mbajtja e festimeve në gadishull për të festuar Ditën e Flamurit kombëtar të Tatarëve të Krimesë është jashtëzakonisht e kufizuar dhe kërcënon përndjekjen dhe shtypjen nga autoritetet pushtuese ruse.Sidoqoftë, kjo ditë festohet në Ukrainë dhe përtej duke ngritur flamurin e Tatarëve të Krimesë.

Tamga (flamuri) e artë në një leckë blu, që simbolizon dëshirën për unitet të njerëzve, paqen dhe prosperitetin.

Për herë të parë, Ambasada e Ukrainës në Republikën e Shqipërisë bashkohet me kremtimin e kësaj feste dhe do të vazhdojë të bëjë çdo përpjekje për të rivendosur lirinë e Krimesë dhe prosperitetin e popullit Tatar të Krimesë.

Gëzuar Ditën e Flamurit, të dashur Tatarë të Krimesë!

/Ambasada e Ukrainës në Republikën e Shqipërisë