Depresioni dhe ankthi gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes, si ta menaxhoni?

Të qenit shtatzënë dhe të kesh një fëmijë janë ngjarje të mëdha të jetës dhe munden të shkaktojnë shqetësim, lodhje dhe trishtim.
Zakonisht këto ndjenja nuk zgjasin shumë, por nëse ato zgjasin, ju mundeni të vuani nga depresioni dhe ankthi.

Për të mësuar më shumë, lexoni më poshtë:


Çfarë mund të bëni?

  • Diskutoni ndjenjat tuaja me njerëzit e afërt tek ju dhe kërkoni prej tyre mbështetje.
  • Mos kini frikë t’i kërkoni atyre t’ju ndihmojnë nga detyrat e përditshme që ju të mundeni ti jepni kohë vetes.
  • Qëndroni të lidhur me miqtë dhe familjen.
  • Dilni në ajër të hapur kur të keni mundësi marrja e fëmijës për një shëtitje është e mirë për te dy ju.
  • Flisni me kujdestarë të tjerë që mund të kenë këshilla ose të jeni në gjëndje të ndani përvojat.
  • Flisni me mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor, ata mund t’ju ndihmojë të gjeni mbështetjen e duhur dhe trajtim.
  • Nëse keni mendime për të dëmtuar veten ose foshnja juaj, kontaktoni dikë të cilit i besoni, ose telefononi shërbimet e urgjencës
  • menjehere


Çfarë duhet të dini?

  • Depresioni dhe ankthi gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes janë shumë të zakonshme dhe nuk janë shenja të dobësisë. Ato karakterizohen nga trishtimi dhe shqetësimi, një humbje e interesit për aktivitetet që ju normalisht keni shijuar, si dhe vështirësi në kryerjen e aktiviteteve të përditshme.

Simptomat e depresionit gjatë shtatzënisë ose pas lindjes gjithashtu përfshijnë:
– një ndjenjë e mbingarkesës;
– qarje e vazhdueshme pa ndonjë arsye të dukshme dhe dyshimet për aftësinë për t’u kujdesur për veten dhe foshnjën tuaj.

Simptoma të tjera të zakonshme përfshijnë:

humbje të energjisë; një ndryshim në oreks, vështirësi në përqëndrim,
pavendosmëri, shqetësim, dhe ndjenja të pavlefshmërisë, fajit, apo mungesës së shpresës.

Disa njerëz gjithashtu përjetojnë mendime për vetëlëndim ose vetëvrasje.

Ti nuk je vetëm.

Depresioni dhe ankthi mund të trajtohet me të folur trajtime, ilaçe ose të dyja.
Nëse mendoni se mund të keni depresion ose jeni në ankth, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë për shëndetin tuaj, dhe shëndetin e foshnjes tuaj.