Dëgjimi i muzikës gjatë periudhave stresuese mund të rrisë disponimin tuaj dhe të reduktojë stresin

Një ekip studiuesish në Universitetin e Vjenës ka gjetur prova që tregojnë se dëgjimi i muzikës kur është i stresuar mund të rrisë disponimin e një personi dhe t’i ndihmojë ata të relaksohen. Në punimin e tyre të botuar në faqen JAMA Network Open , grupi përshkruan një eksperiment që ata kryen me vullnetarë nën stres të shkaktuar nga jeta nën rregullat e bllokimit gjatë ditëve të para të pandemisë globale.

Hulumtimet e mëparshme kanë sugjeruar se dëgjimi i muzikës mund të zvogëlojë përkohësisht ndjenjat e stresit, por siç vërejnë studiuesit, shumica e studimeve të tilla kanë qenë tërthore ose retrospektive, të cilat ata vërejnë se mund të çojnë në paragjykime të paqëllimshme. Dëshmitë anekdotike kanë sugjeruar gjithashtu se muzika redukton në mënyrë efektive stresin. Në këtë përpjekje të re, studiuesit kërkuan të gjenin prova më konkrete të përfitimeve të shëndetit mendor të dëgjimit të muzikës.

Për këtë qëllim, ata projektuan dhe ekzekutuan një studim që përfshinte krijimin e një aplikacioni smartphone për përdorim nga vullnetarët. Aplikacioni lejoi 711 pjesëmarrës të rritur të regjistrojnë disponimin e tyre dhe zakonet e dëgjimit të muzikës pesë herë në ditë për një javë. Gjatë çdo pyetjeje, çdo vullnetar zgjodhi një nivel aktual stresi nga një menu; po ashtu, ata vlerësuan disponimin e tyre momental nga një menu. Të gjithë vullnetarët jetonin ose në Austri ose në Itali. Studiuesit e kryen studimin gjatë ditëve të para të pandemisë, kur njerëzve iu tha të qëndronin në shtëpitë dhe bizneset e tyre të mbyllura, duke krijuar një mjedis global me frikë, tension dhe stres të madh.

Studiuesit zbuluan atë që ata e përshkruajnë si një korrelacion midis niveleve të ulëta të stresit dhe rasteve të dëgjimit të muzikës – veçanërisht kur dëgjoni muzikë emocionuese ose të lumtur. Studiuesit vërejnë se hulumtimet e mëparshme kanë treguar se muzika e lumtur mund të aktivizojë pjesë të trurit që lidhen me rregullimin e humorit.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se ndikimi i dëgjimit të muzikës gjatë një periudhe kohore mund të ndikojë në kujtimet e një personi. Ata vullnetarë që dëgjuan më shumë muzikë të gëzuar gjatë bllokimit raportuan se ndjeheshin më pak të shqetësuar pasi mbaroi gjithçka sesa vullnetarët e tjerë. Ata arrijnë në përfundimin se klinicistët që punojnë me klientë të stresuar mund ta kenë të dobishme t’u sugjerojnë të vënë muzikë të gëzuar.