Debatet në “Open”/ Sistemi në gjumë, diçka çedoi në koordinim

Debatet në panele televizive për mënaxhimin e pandemisë së COVID-19 është zhvendosur në panele televizive. Në ekranet e televizioneve ka pasur një paradë të ekspertëve dhe zyrtarëve për të folur për COVID – 19.

Mjeku i Urgjencës Paraspitalore në QSUT, Dritan Koçia ka folur në “Open” lidhur me denoncimin që bëri me anë të një postimi në rrjtet sociale, ku tha se kishte mbi 6 orë që priste në ambulancë dhe nuk i jepej zgjidhje që pacienti të shtrohej në spital.

Koçia tha se atë natë diçka çedoi, sistemi ishte në “gjumë” dhe nuk u koordinua. Nga ana tjetër Brataj tha se të tilla situata ndodhin në kohë pandemie, pasi ka fluks të shtuar.

Vasili: Cila është gjendja ku punoni ju?

Koçia: Unë jam mjek i urgjëncës paraspitalore në QSUT. Qëndrova me një pacient deri në 7 të mëngjesit. Unë në 3 kam bërë statusin. Në 9 mund të jetë bërë akomodimi në shtrat i pacientit. Nuk ka bërë vaki shpesh, por nga mesi i tetorit deri tani kapasur disa raste të tilla. Sot mora vesh që situata ka qenë plotësisht e qetë. Pritjet nuk kanë zgjatur 30-40 minuta.

Vasili: Çfarë ju bëri ta shkruani atë status?

Koçia: Nuk është çështje irritimi, se ajo është pjesë e punës sonë. Ajo që më shqetëson ishte për pacientët e tjerë. Në momentet që 6 ambulanca qendronin të bllokuara për një defekt sistemi, ishin në gjumë, shkurt. Nëse covid-2 i kishin të ezauruara shtretërit, hajde shkojmë te covid-1 ose covid-3. Ishte defekt sistemi referues. Në momentin që mbyllet porta do mbetesh me pacientein në makinë. Duhet të funksionojë sistemi të thotë ALERT. Duhet të zgjidhim situatën.

Brataj: Unë kam thënë që ka pasur pritje, dhe do të ketë, jemi në pandemi. Veç pritjes, duhet të themi që ka pasur, por qytetari ka qenë në ambulancë, pjesë e spitalit. Nuk mendoj që ka pasur mungesë oksigjeni. Ka pasur thirrje.

Vasili: A duhet të qendrojë mjeku Koçia në të ftohtë në 4 të natës të rri të ndërrojë bombulat e oksigjenit.

Brataj: Ka momente fluski, dhe nga ambulancat e rretheve. Mund të vijnë në të njejtën kohë. Ka rastitus disa herë me orë të tëra, jemi në pandemi. Gjendja tani është normalizuar. Personeli ka nevojë për kohën e vetë. E rëndësishme është që pacienti trajtohet dhe në ambulancë.

Vasili: Mjeku shqetësohet dhe thotë pse nuk është hapur covid-4?

Brataj: U hap pjesa e tretë e covid-3. Të mërkurën do hapet covid-4.

Vasili: Po ja ku e kemi denoncimin, pse nuk ka kapacitete, pse duhet të presim?

Koni: Nuk ka nevojë të bëhet taksative që këtë javë apo këtë muaj të themi që duhet të shkojnë pacientët te covid-3 apo 4. Nëse janë plot spitalet t’i thuhet të shkojë te spitali tjetër.

Brataj: Unë do pres që ta mbush atë spitalin që kam pa ezauruar.

Koçia: Desha të korigjoja dr.Skënderin. Një nga shqetësimet që ngre është koordinimi i spitalit. Duhet të ketë një koordinator të përgjithshëm, për të parë situatën në spital në çdo moment në kohë reale. Që të bëjë përllogaritje dhe të mos humbasim kohë për pacientin e radhës. Atë ditë që bëra statusin i bie 8 orë në pritje. Nga 2 pacientë i bie 16 pacientë që mund të transportoheshin me ambulancën time. Atë natë diku dhe diçka çedoi. Hajde të bëhemi bashkë dhe ta zgjidhim.