Çmimi global i kakaos arrin një rritje rekord, ja arsyeja pse

Çmimi global i kakaos arrin një rritje rekord, ja arsyeja pse

Çmimet globale të kakaos kanë shënuar një rekord të ri pasi moti i thatë ka dëmtuar të korrat në Afrikën Perëndimore. Çmimet e kakaos në tregun e mallrave të Nju-Jorkut arritën një nivel të ri historik prej 5,874 dollarë për ton të enjten.

Kostoja e përbërësit kryesor për të bërë çokollatë tani është dyfishuar afërsisht që nga fillimi i vitit të kaluar. Një nga prodhuesit më të mëdhenj të çokollatës në botë, Hershey, paralajmëroi: “Çmimet historike të kakaos pritet të kufizojnë rritjen e fitimeve këtë vit.”

Çmimet e kakaos janë rritur nga të korrat e dobëta në Afrikën Perëndimore, e cila prodhon pjesën më të madhe të furnizimit global.

Fenomeni i motit El Niño ka shkaktuar mot më të thatë në Ganë dhe Bregun e Fildishtë, të cilët janë dy prodhuesit më të mëdhenj në botë të kokrrave të kakaos.