Çmimet botërore të naftës arritën nivelin më të lartë të dy muajve mbi 117 dollarë ndërsa lufta e Rusisë në Ukrainë vazhdon 

SALT LAKE CITY, UT - MAY 24: A driver unloads raw crude oil from his tanker to process into gas at Marathon Refinery on May 24, 2022 in Salt Lake City, Utah. Reports are saying that gas and diesel prices will continue to rise through the summer driving season. (Photo by George Frey/Getty Images)

Nafta e papërpunuar Brent u ngjit të enjten në nivelin më të lartë që nga fundi i marsit, duke sinjalizuar më shumë dhimbje për shoferët që mbushin pompën e gazit.

Brent, standardi botëror, u rrit me 2.8% në 117.25 dollarë për fuçi në tregtimin e fundit. Brent arriti nivelin më të lartë brenda ditës prej 117.39 dollarë për fuçi, më i larti që nga 28 marsi. 

Investitorët po shikojnë me nervozizëm teksa zyrtarët evropianë përpiqen të arrijnë një marrëveshje për heqjen graduale të naftës ruse, një hap që do të pengonte më tej flukset e energjisë. “Çmimet e naftës vazhdojnë të rriten dhe është e vështirë të shihet se si kjo nuk do të vazhdojë nëse vendoset një embargo e naftës,” tha Matt Smith, analist kryesor i naftës për Amerikën në firmën e të dhënave dhe analitikës Kpler.

Çmimet e naftës mbeten dukshëm nën kulmin e fundit të vendosur në mars gjatë goditjes fillestare pasi Rusia pushtoi Ukrainën. Brent arriti në 139.13 dollarë për fuçi në fillim të marsit, ndërsa nafta amerikane arriti në 130.50 dollarë për fuçi. 

“Ne kemi një marshim të rregullt më të lartë, në vend të një rritje të çmimit të shkaktuar nga paniku,” tha Smith. 

Çmimet e gazit janë në nivele rekord, megjithëse kanë filluar të ulen. Mesatarja kombëtare e SHBA-së për benzinën e rregullt u rrit të enjten në një  rekord të ri prej 4.60 dollarë për gallon , sipas AAA. Kjo është 30% më e shtrenjtë se një ditë para se Rusia të pushtonte Ukrainën.