Çfarë mund të sjellë sezoni i gripit në një epokë të COVID-19?

Shfaqja e COVID-19 ka sjellë me vete një rënie të madhe në një infeksion tjetër viral-por të zakonshëm-gripin.

Ndërsa Shtetet e Bashkuara përgatiten për sezonin e gripit 2021–22 që fillon në tetor, ka shumë pyetje në lidhje me mënyrën e trajtimit të dy viruseve në të njëjtën kohë, përfshirë sigurinë dhe efektivitetin e marrjes së dy vaksinave të ndryshme.

Përfundimi është se shumica e njerëzve kanë nevojë për të dy vaksinat për të siguruar rezultatet më të mira shëndetësore, sipas Dr. Jason R. McKnight, një asistent profesor klinik me Departamentin e Kujdesit Parësor dhe Shëndetit të Popullsisë në Kolegjin e Mjekësisë të Universitetit A&M të Teksasit.

“Ne po flasim për dy lloje të ndryshme virusesh,” tha ai. “Gripi është zakonisht një infeksion i traktit të sipërm të frymëmarrjes, që prek sinuset tuaja, pasazhet e hundës, rrugët e sipërme të frymëmarrjes dhe kështu me radhë. Ndërsa gripi mund të përparojë në mushkëritë tuaja dhe të shndërrohet në pneumoni, që tenton të ndodhë kryesisht tek njerëzit e sëmurë kronikë ose ata që janë të shtypur. sistemet imune. Shumica e njerëzve shërohen nga gripi në rreth një javë. “

COVID-19, nga ana tjetër, mund të ketë simptoma të ngjashme, por më klasikisht prek traktin e poshtëm të frymëmarrjes. Disa koronaviruse shkaktojnë simptoma të ngjashme me ftohjen e zakonshme, dhe janë të lehta dhe pastrohen brenda pak ditësh. Të tjerët, si Sindroma e Rëndë e Frymëmarrjes Akute (SARS), Sindroma e frymëmarrjes e Lindjes së Mesme (MERS) dhe COVID-19, mund të jenë vdekjeprurëse.

“Vitin e kaluar, numri i rasteve të gripit në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën ra ndjeshëm,” tha McKnight. “Kjo sepse pothuajse të gjithë ishin në bord me veshjen e maskave, larjen e duarve dhe distancimin shoqëror. Më shumë njerëz qëndruan në shtëpi kur ndiheshin të sëmurë. Pra, ndërsa disa njerëz morën gripin, ne nuk pamë goditje ose shpërthime të mëdha që ne zakonisht shihni “.

Këtë vit, paralajmëron ai, mund të jetë shumë ndryshe.

“Gjatë muajve të fundit, shumica e njerëzve janë bërë më të relaksuar dhe janë kthyer sic ishin gjërat para COVID,” tha McKnight.

Si rezultat, McKnight parashikon që kombi në përgjithësi mund të shohë një sezon më tipik të gripit këtë vit.

“Përkundër kësaj, njerëzit që praktikojnë zakone të sigurta mund të qëndrojnë më të shëndetshëm,” tha ai. “Nëse vazhdoni të mbani një maskë dhe shmangni grupet e mëdha, atëherë rreziku juaj individual edhe këtë vit është mjaft i ulët. Dhe nëse përjetoni ndonjë simptomë, është mirë që vetëm të qëndroni në shtëpi.”

McKnight gjithashtu rekomandon që individët të marrin vaksina si për gripin ashtu edhe për COVID-19.

“Marrja e një vaksine kundër gripit është ende mënyra më e mirë për të mos u sëmurur rëndë nëse jeni të infektuar me grip,” tha ai. “E njëjta gjë vlen edhe për vaksinën COVID-19. Njerëzit kanë nevojë për të dyja.”

Ekziston një arsye tjetër e rëndësishme për marrjen e të dyjave, tha McKnight.

“Sistemi i kujdesit shëndetësor të kombit tashmë është i tendosur nga kujdesi i kërkuar për pacientët me COVID-19,” tha ai. “Nëse na duhet të shtojmë rastet e gripit me vlerë standarde të vitit dhe shtrimet në spital mbi të gjitha, ne të gjithë jemi për një dimër të gjatë dhe të trishtuar.”