Braverman: Të jesh homoseksual apo grua, jo e mjaftueshme për të kërkuar azil

Sekretarja e Brendshme britanike Suella Braverman pritet të pyesë nëse themeli i ligjit modern të azilit është ende i rëndësishëm në një fjalim në SHBA sot. Zonja Braverman do të pyesë nëse Konventa e...
Braverman: Të jesh homoseksual apo grua, jo e mjaftueshme për të kërkuar azil
Foto: Braverman: Të jesh homoseksual apo grua, jo e mjaftueshme për të kërkuar azil

Sekretarja e Brendshme britanike Suella Braverman pritet të pyesë nëse themeli i ligjit modern të azilit është ende i rëndësishëm në një fjalim në SHBA sot.

Zonja Braverman do të pyesë nëse Konventa e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët 1951 është “e përshtatshme për epokën tonë moderne”- dhe do të thotë se “thjesht të qenit homoseksual apo grua” nuk duhet të jetë e mjaftueshme për t’u kualifikuar për mbrojtje sipas ligjeve ndërkombëtare të refugjatëve.

Ajo do të flasë me American Enterprise Institute, një institut i qendrës së djathtë në Uashington DC, për të përcaktuar planet e saj për të trajtuar krizën e refugjatëve.

Zonja Braverman ka drejtuar Zyrën e Brendshme që kur Priti Patel u largua afërsisht një vit më parë, megjithëse ajo u largua për pak kohë pasi u zbulua se kishte shkelur rregullat e sigurisë së qeverisë përpara se të riemërohej më vonë.

Dhjetëra mijëra njerëz kanë kaluar në Mbretërinë e Bashkuar gjatë kësaj kohe, pavarësisht legjislacionit të miratuar nga Boris Johnson dhe Rishi Sunak dhe zotimit të kryeministrit për të “ndaluar gomonet”.

Kjo nuk është hera e parë që sekretarja e brendshme vë në pikëpyetje ligjin ndërkombëtar, ajo ka sinjalizuar më parë pakënaqësinë e saj me Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe interpretimin e saj dhe ndikimin e mëvonshëm në politika si skema e dëbimit të qeverisë nga Ruanda.

Zonja Braverman do të argumentojë se testet për mënyrën se si përcaktohen refugjatët kanë ndryshuar, duke ulur pragun për të kërkuar azil.

Ajo do të thotë: “Më lejoni të jem i qartë, ka zona të mëdha të botës ku është jashtëzakonisht e vështirë të jesh homoseksual ose të jesh grua. Aty ku individët po persekutohen, është e drejtë që ne të ofrojmë një vend të shenjtë”.

“Por ne nuk do të jemi në gjendje të mbajmë një sistem azili nëse në fakt mjafton të jesh homoseksual ose grua dhe të kesh frikë nga diskriminimi në vendin tënd të origjinës për t’u kualifikuar për mbrojtje”.

Zonja Braverman do të thotë se “korniza globale globale e azilit” mundëson “bashkimin” e “kërkimit të azilit” dhe “kërkimit të perspektivave më të mira ekonomike”, “kërkimit të strehimit në vendin e parë që arrini” dhe “blerjes për destinacionin tuaj të preferuar”, dhe duke u trafikuar kundër vullnetit tuaj dhe duke paguar për t’u kontrabanduar.

Ajo do të thotë: “Ky kuadër ligjor i ka rrënjët në Konventën e OKB-së për Refugjatët e vitit 1951.
“Konventa u krijua për të ndihmuar në rivendosjen e njerëzve që ikin nga persekutimi, pas tmerreve të Luftës së Dytë Botërore dhe Holokaustit, dhe fillimisht të paktën u përqendrua në Evropë.

“Ishte një arritje e pabesueshme e moshës së saj. Por më shumë se 70 vjet më vonë, ne tani jetojmë në një kohë krejtësisht të ndryshme.

“Kur u nënshkrua Konventa për Refugjatët, ajo u dha mbrojtje rreth dy milionë njerëzve në Evropë”.

“Sipas analizave nga Nick Timothy dhe Karl Williams për Qendrën për Studime Politike, tani i jep të drejtën imagjinare për t’u zhvendosur në një vend tjetër të paktën 780 milionë njerëzve. Prandaj është detyrë e politikanëve dhe liderëve të mendimit të pyesin nëse Konventa për Refugjatët dhe mënyra se si ajo ka ardhur të interpretohet përmes gjykatave tona, është e përshtatshme për epokën tonë moderne? Apo nëse ajo ka nevojë për reformë?”.

Zonja Braverman do të pretendojë se praktika gjyqësore ka bërë që kërkesa e “persekutimit” për të kërkuar azil të shndërrohet në “diskriminim”.

Ajo do të vazhdojë: “Status quo-ja, ku njerëzit janë në gjendje të udhëtojnë nëpër vende të shumta të sigurta, madje edhe të banojnë në vende të sigurta për vite, ndërkohë që zgjedhin destinacionin e tyre të preferuar për të kërkuar azil, është absurde dhe e paqëndrueshme”.

“Askush që hyn në Mbretërinë e Bashkuar me varkë nga Franca nuk po ikën nga rreziku i afërt. Asnjëri prej tyre nuk ka ‘shkak të mirë’ për hyrje të paligjshme.

“Shumica dërrmuese kanë kaluar nëpër vende të shumta të sigurta dhe në disa raste kanë banuar në vende të sigurta për disa vite. Në këtë kuptim, ekziston një argument që ata duhet të pushojnë së trajtuari si refugjatë kur merret parasysh legjitimiteti i lëvizjes së tyre përpara. ”

Kjo nuk është hera e parë që ministra të lartë konservatorë kanë sinjalizuar pakënaqësinë e tyre me rregullat ndërkombëtare rreth migrimit.

Dominic Raab, i cili ishte zëvendëskryeministër derisa iu desh të jepte dorëheqjen pas akuzave për ngacmim, shprehu vazhdimisht pakënaqësinë e tij me Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Yvette Cooper, sekretarja e brendshme në hije, tha se zonja Braverman “ka hequr dorë nga rregullimi i kaosit të azilit të konservatorëve në shtëpi, kështu që tani ajo po i drejtohet qëndrimit jashtë vendit dhe po kërkon dikë tjetër për të fajësuar”.