“Bota e COVID-19 ka nevojë për më shumë automatizëm”! Njihuni me robotin humanoid ‘Sophia’ dhe planet e robotikës për të ardhmen

Robotët socialë si unë mund të kujdesen për të sëmurët ose të moshuarit“, thotë Sophia ndërsa drejton një tur në laboratorin e saj në Hong Kong. “Unë mund të ndihmoj në komunikimin, dhënien e terapisë dhe sigurimin e stimulimit shoqëror, edhe në situata të vështira.”

Që kur u zbulua në 2016, Sophia – një robot humanoid – është bërë virale. Tani kompania pas saj ka një vizion të ri: të prodhojë në masë robotë deri në fund të vitit.

Hanson Robotics, me seli në Hong Kong, tha se katër modele, përfshirë Sophia, do të dalin nga fabrikat deri në gjysmën e parë të 2021. Sikurse studiuesit parashikuan, pandemia do të hapë mundësi të reja për industrinë e robotikës.

“Bota e COVID-19 do të ketë nevojë për gjithnjë e më shumë automatizëm për t’i mbajtur njerëzit të sigurt”, tha themeluesi dhe shefi ekzekutiv David Hanson, teksa qëndronte i rrethuar nga kokat e robotëve në laboratorin e tij.

Hanson beson se zgjidhjet robotike për pandeminë nuk janë të kufizuara vetëm në kujdesin shëndetësor, por mund të ndihmojnë klientët në industri të tilla si shitja me pakicë dhe linjat ajrore gjithashtu.

“Robotët Sophia dhe Hanson janë unikë duke qenë aq njerëzorë”, shtoi ai. “Kjo mund të jetë aq e dobishme gjatë këtyre kohërave kur njerëzit janë jashtëzakonisht të vetmuar dhe të izoluar shoqërisht.”

Hanson tha se ai synon të shesë “mijëra” robotë në 2021, të mëdhenj dhe të vegjël, por pa dhënë një numër specifik.

Profesori i robotikës sociale Johan Hoorn, kërkimet e të cilit u përfshinë në punën me Sophia, tha se megjithëse teknologjia është ende në fillimet e saj relative, pandemia mund ta përshpejtojë gjithë procesin në një marrëdhënie më të mirë midis njerëzve dhe robotëve.

“Unë mund të konkludoj se pandemia në të vërtetë do të na ndihmojë të marrim robotë më herët në treg sepse njerëzit fillojnë të kuptojnë se nuk ka asnjë mënyrë tjetër”, tha Hoorn, nga Universiteti Politeknik i Hong Kongut.

Hanson Robotics po lançon një robot këtë vit të quajtur Grace, i zhvilluar për sektorin e kujdesit shëndetësor.

Produkte nga aktorë të tjerë të mëdhenj në industri po ndihmojnë gjithashtu në luftimin e pandemisë. Roboti SoftBank Robotics ‘Pepper u vendos për të zbuluar njerëzit që nuk kishin veshur maska. Në Kinë, kompania e robotikës CloudMinds ndihmoi në ngritjen e një spitali robot gjatë shpërthimit të koronavirusit në Wuhan.

Përdorimi i robotëve ishte në rritje edhe përpara pandemisë. Megjithatë, sipas një raporti nga Federata Ndërkombëtare e Robotikës, shitjet në mbarë botën e robotëve të shërbimit profesional tashmë ishin rritur me 32% ose 11.2 miliardë dollarë midis 2018 dhe 2019.

Por, pavarësisht kësaj ka disa persona që mund të tregohen të kujdesshëm kur bëhet fjalë për të vendosur robotët në role kaq të ndjeshme. Kur u pyetën nëse njerëzit duhet të kishin frikë nga robotët, vetë roboti Sophia u përgjigj menjëherë shkurtimisht: “Dikush tha‘ ne nuk kemi asgjë për të pasur frikë përveç frikës nga vetja’. Çfarë dinte ai?”