Bizneset britanike po largohen nga Kina

Bizneset britanike po ndërpresin lidhjet me Kinën për shkak të shqetësimeve rreth tensioneve politike, një ndryshim që ka të ngjarë të nxisë presionet inflacioniste, tha kreu i Konfederatës së Industrisë Britanike (CBI) në një intervistë të botuar të shtunën. “Çdo kompani me të cilën unë flas për momentin është e angazhuar në rimendimin e zinxhirëve të tyre të furnizimit… sepse ata parashikojnë që politikanët tanë do të përshpejtohen në mënyrë të pashmangshme drejt një bote të shkëputur nga Kina,” citohet të ketë thënë drejtori i përgjithshëm i CBI, Tony Danker për Financial Times. Gazete. Kina ishte burimi më i madh i Britanisë së mallrave të importuara në vitin 2021, duke zënë 13% të totalit, ndërsa ishte destinacioni i gjashtë më i madh për eksportet e mallrave, sipas statistikave zyrtare të tregtisë së Britanisë. Megjithatë, shqetësimet britanike për sigurinë janë rritur vitet e fundit, të nxitura nga mosmarrëveshjet me Kinën për Hong Kongun dhe çështje të tjera. Javën e kaluar, kreu i shërbimit të inteligjencës së jashtme britanike, Richard Moore, tha se Kina tani ishte prioriteti i tij kryesor, përpara punës kundër terrorizmit.

Britania gjithashtu ka bllokuar gjithnjë e më shumë marrjen e kompanive kineze për arsye të sigurisë kombëtare.

Të dy kandidatët e mbetur në garën për udhëheqjen e Partisë Konservatore – Sekretarja e Jashtme Liz Truss dhe ish-ministri i financave Rishi Sunak – kanë thënë se synojnë të mbajnë një qëndrim më të ashpër ndaj Kinës.

Danker tha se shqetësimi në rritje i SHBA-së për Kinën i kishte bërë gjithashtu kompanitë britanike më të kujdesshme për të qenë të varur nga furnizuesit kinezë dhe se shkuarja diku tjetër do të ishte “më e shtrenjtë dhe si rrjedhim inflacioniste”. “Nuk duhet një gjeni të mendosh se mallrat e lira dhe mallrat më të lira mund të jenë një gjë e së kaluarës,” shtoi ai. Inflacioni britanik arriti nivelin më të lartë të 40 viteve prej 9.4% Inflacioni britanik arriti nivelin më të lartë të 40 viteve prej 9.4% muajin e kaluar, pjesërisht për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë të shkaktuar nga pushtimi rus i Ukrainës.