Bibla hebraike më e vjetër pothuajse e plotë në botë shitet për 38 milionë dollarë

Një Bibël hebraike më shumë se 1000 vjeçare u shit për 38.1 milionë dollarë në Nju Jork të mërkurën, duke vendosur një rekord për dorëshkrimin më të vlefshëm të shitur ndonjëherë në ankand.

Codex Sassoon i cili daton në fund të shekullit të nëntë deri në fillim të shekullit të 10-të është Bibla më e hershme hebraike pothuajse e plotë që dihet se ekziston ende.

Ajo u shit nga Sotheby’s pas një beteje ofertimi katër minutëshe midis dy ofertuesve, tha shtëpia e ankandeve në një deklaratë.

Bibla u ble nga ish-diplomati amerikan Alfred Moses në emër të një jofitimprurëse amerikane që do t’ia dhurojë Muzeut ANU të Popullit Hebre në Tel Aviv, Izrael, tha Sotheby’s.

“Bibla hebraike është libri më me ndikim në histori dhe përbën themelin e qytetërimit perëndimor. Gëzohem që e di se ajo i përket popullit hebre,” tha Moses, një ambasador nën presidentin Bill Clinton.

Shitja tejkaloi 30.8 milionë dollarët që themeluesi i Microsoft, Bill Gates pagoi për dorëshkrimin e Leonardo da Vinçit, Codex Leicester në 1994, si dokumenti më i shtrenjtë i shkruar me dorë i shitur ndonjëherë në ankand.

Dokumenti historik më i shtrenjtë mbetet një nga printimet e para të Kushtetutës së SHBA-së, të cilën Sotheby’s e shiti për 43 milionë dollarë në nëntor 2021.

Codex Sassoon është një nga vetëm dy kodikët, ose dorëshkrimet, që përmban të 24 librat e Biblës Hebraike që kanë mbijetuar deri në epokën moderne.

Ai është në thelb më i plotë se Kodiku i Aleppos dhe më i vjetër se Kodiku i Leningradit, dy Bibla të tjera të famshme të hershme hebraike, tha Sotheby’s.

Dorëshkrimi lidh rrotullat e Detit të Vdekur të cilat datojnë qysh në shekullin e tretë para Krishtit dhe formën e sotme të pranuar moderne të Biblës hebraike.

Është emëruar për pronarin e mëparshëm David Solomon Sassoon (1880-1942) i cili mblodhi koleksionin privat më të rëndësishëm të teksteve të lashta hebreje në botë.

Dorëshkrimi u hodh në ankand për herë të parë në më shumë se 30 vjet dhe kishte një vlerësim të para-shitjes midis 30 dhe 50 milionë dollarë.

Codex Sassoon, i cili ka lëvizur gjatë gjithë historisë së tij, është paraqitur vetëm një herë në të kaluarën për publikun, në vitin 1982, në Bibliotekën Britanike në Londër, tha Orit Shaham-Gover, kuratorja kryesore e Muzeut të Popullit Hebre.

Sipas datimit të karbonit 14, Codex Sassoon është më i vjetër dhe më i plotë se Aleppo, i shkruar në Galile në shekullin e 10-të dhe i sjellë në Izrael në vitet 1950 pasi u gjet në atë qytet sirian.

Dorëshkrimi konsiderohet gjithashtu se i paraprin Kodikut të Leningradit, kopja më e vjetër e mbijetuar e tekstit biblik hebraik në tërësinë e tij, dhe e datuar në fillim të shekullit të njëmbëdhjetë.