BE në krizë?/ Një tjetër shtet anëtar rrezikon daljen nga blloku

Një vendim gjykate polake që sfidonte epërsinë e ligjit të BE -së e futi Bashkimin Evropian në një krizë ekzistenciale të Premten dhe ngriti mundësinë që Polonia të largohet nga blloku prej 27 vendesh, shkruan reuters, percjell gazeta Diplomacia.

Politikanët në të gjithë Evropën shprehën shqetësimin për veprimin e gjykatës për të minuar shtyllën ligjore mbi të cilën qëndron BE, me një ministër që paralajmëroi vendin e Evropës Lindore se “po luante me zjarrin”.

Ursula von der Leyen, Presidente e Komisionit Evropian, tha se ishte “thellësisht e shqetësuar” nga vendimi i së enjtes nga Gjykata Kushtetuese e Polonisë dhe se ekzekutivi që ajo drejton do të bëjë gjithçka në fuqinë e saj për të siguruar përparësinë e ligjit të BE -së.

Duke përshëndetur vendimin e gjykatës, kryeministri i Polonisë tha se vendi i tij donte të qëndronte në grupin e pasur tregtar dhe politik, të cilit iu bashkua në 2004, por që secili shtet anëtar duhet të trajtohet në mënyrë të barabartë dhe me respekt.

Varshava ka qenë prej kohësh në kundërshtim me Brukselin për standardet demokratike dhe pavarësinë e gjyqësorit të saj. Por vendimi i së enjtes se pjesë të ligjit të BE -së janë të papajtueshme me kushtetutën polake e vendosi Varshavën dhe Brukselin në një kurs përplasjeje të plotë.

“Ne duhet të deklarojmë qartë se kjo qeveri në Poloni po luan me zjarrin,” tha ministri i Jashtëm i Luksemburgut, Jean Asselborn, kur mbërriti në një takim të ministrave të BE -së në Luksemburg.

“Prioriteti i ligjit evropian është thelbësor për integrimin e Evropës dhe të jetuarit së bashku në Evropë. Nëse ky parim prishet, Evropa siç e njohim ne, siç është ndërtuar me traktatet e Romës, do të pushojë së ekzistuari.”

Ministri francez i Çështjeve Evropiane Clement Beaune tha se vendimi i Tribunalit Kushtetues të Polonisë ishte një sulm ndaj BE -së që mund të çonte në sanksione ekonomike kundër Varshavës.

“Eshtë më serioze … Ekziston rreziku de fakto për një dalje nga Bashkimi Evropian,” tha Beaune për BFM TV, duke shtuar se ai nuk donte që Polonia të largohej nga blloku.

JO PLANE ‘POLEXIT’

Qeveria partiake e Ligjit dhe Drejtësisë (PiS) thotë se nuk ka plane për një “Polexit” dhe – ndryshe nga Britania para referendumit të saj Brexit në 2016 – mbështetja popullore për anëtarësimin në BE është e lartë në Poloni.

Gjykata Kushtetuese e mori çështjen pasi Kryeministri Mateusz Morawiecki e pyeti nëse institucionet e BE -së mund ta ndalojnë Poloninë nga riorganizimi i gjyqësorit të saj.

“Ne duam një bashkësi respekti dhe jo një grupim të atyre që janë të barabartë dhe më të barabartë. Ky është bashkësia jonë, Bashkimi ynë,” tha Morawiecki në Facebook, duke iu referuar BE -së. “Ky është lloji i Bashkimit që ne duam dhe ky është ai lloj Bashkimi që ne do të krijojmë.”

Von der Leyen tha në një deklaratë se 450 milionë qytetarët e BE -së dhe bizneset e saj kanë nevojë për siguri ligjore dhe ekzekutivi i saj do të përdorë të gjitha fuqitë që ka sipas traktateve të BE -së për të siguruar që ligji i bllokut të ketë përparësi mbi të drejtën kombëtare.

Ajo tha se Komisioni do të kryejë një analizë të shpejtë për të vendosur hapat e tij të ardhshëm. Zyrtarët në Bruksel thanë se vendimi mund të çojë në një sërë gjobash dhe çështjesh ligjore kundër Varshavës, të cilat do të marrin muaj, në mos vite, për t’u zhvilluar.