BBC/ Artemis: NASA pret që njerëzit të jetojnë në Hënë këtë dekadë

Njerëzit mund të qëndrojnë në Hënë për periudha të gjata gjatë kësaj dekade, ka thënë një zyrtar i NASA-s për BBC. Howard Hu, i cili drejton programin e anijes hënore Orion për agjencinë, tha se habitatet do të nevojiteshin për të mbështetur misionet shkencore. Ai i tha të dielën me Laura Kuenssberg se lëshimi i të mërkurës i raketës Artemis, që mbart Orion, ishte një “ditë historike për fluturimin njerëzor në hapësirë”. Orioni është aktualisht rreth 134,000 km (83,300 milje) nga Hëna. Raketa Artemis 100 metra e gjatë u shpërthye nga Qendra Hapësinore Kennedy si pjesë e misionit të NASA-s për të kthyer astronautët në satelitin e Tokës. Në majë të raketës është ulur anija kozmike Orion, e cila, për këtë mision të parë, është e paekuipazhuar, por është e pajisur me një ‘manikin’ i cili do të regjistrojë ndikimet e fluturimit në trupin e njeriut. Fluturimi i së mërkurës pasoi dy përpjekje të mëparshme nisjeje në gusht dhe shtator, të cilat u ndërprenë gjatë numërimit mbrapsht për shkak të problemeve teknike. Hu i tha Laura Kuenssberg se të shikoje Artemis të ngrihej ishte “një ndjenjë e pabesueshme” dhe “një ëndërr”. “Është hapi i parë që po bëjmë për eksplorimin afatgjatë të hapësirës në thellësi, jo vetëm për Shtetet e Bashkuara, por edhe për botën”, tha ai. “Dhe unë mendoj se kjo është një ditë historike për NASA-n, por është gjithashtu një ditë historike për të gjithë njerëzit që e duan fluturimin njerëzor në hapësirë ​​dhe eksplorimin e thellë të hapësirës. “Dua të them, ne do të kthehemi në Hënë, ne po punojmë drejt një programi të qëndrueshëm dhe ky është mjeti që do të transportojë njerëzit që do të na zbresin përsëri në Hënë.”