Bashkimi Evropian dhe Norvegjia bien dakord për të rritur furnizimet e gazit

Bashkimi Evropian dhe Norvegjia ranë dakord të enjten për të bashkëpunuar për të sjellë më shumë gaz nga prodhuesi më i madh i Evropës Perëndimore në 27 vendet e BE-së, gati gjysma e të cilave tani po përballen me shkurtimet në furnizimet me gaz rus.

Brukseli tha të enjten se 12 vende anëtare të BE-së po përballen me shkurtime të gazit, pasi Rusia uli flukset përmes gazsjellësit Nord Stream 1 javën e kaluar, duke përmendur probleme teknike.

Moska më parë kishte ndaluar dërgesat në Poloni, Holandë dhe vende të tjera që refuzuan të pajtoheshin me një skemë të re pagese.

Norvegjia dhe Komisioni Evropian do të “rrisin bashkëpunimin për të siguruar furnizime shtesë me gaz afatshkurtër dhe afatgjatë nga Norvegjia,” thanë ata në një deklaratë, pasi shefi i politikës klimatike të BE-së Frans Timmermans dhe ministrja e energjisë e Norvegjisë Terje Aasland u takuan në Bruksel. .

“Ekziston një potencial i fortë për rritjen e shitjeve në Evropë në vitin 2022, duke sjellë afër 100 TWh energji shtesë në tregun evropian”, thuhet në deklaratën, e cila është nënshkruar edhe nga komisioneri i BE-së për energji, Kadri Simson.

Norvegjia ka rritur prodhimin e gazit në përgjigje të mungesave në Evropë dhe më parë tha se priste që shitjet e saj të gazit të rriteshin me 8% në 122 miliardë metra kub këtë vit. Kjo barazohet me një furnizim shtesë prej 100 TWh – që do të thotë se i gjithë prodhimi i tij shtesë ka të ngjarë të shkojë në BE.

BE importon afërsisht një të pestën e gazit të saj nga Norvegjia, krahasuar me 40% që merrte nga Rusia përpara pushtimit të Ukrainës nga Moska më 24 shkurt.

Deklarata tha se Norvegjia do të mbetet një “furnizues i madh” për Evropën përtej vitit 2030 dhe shprehu mbështetjen për të rritur kërkimin e saj të naftës dhe gazit. Ai gjithashtu u zotua të bashkëpunojë për energjinë e rinovueshme dhe teknologjitë e gjelbra si hidrogjeni.

Lëvizjet e disa vendeve për të investuar në fusha të reja gazi kanë ngritur frikën se lufta në Ukrainë mund të prishë angazhimet për klimën. Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres javën e kaluar tha se investimet e reja në lëndët djegëse fosile janë “iluzive” duke pasur parasysh ndikimin e tyre në klimë.

BE pret që kërkesa e saj totale për gaz të bjerë 30% deri në vitin 2030 për të goditur objektivat e ndryshimeve klimatike dhe u ka kërkuar vendeve që të përdorin kryesisht burimet e rinovueshme dhe kursimet e energjisë për të zëvendësuar gazin rus.