Banka Botërore paralajmëron G20, të trajtojë problemet e borxhit

Presidenti i Bankës Botërore David Malpass paralajmëroi të shtunën udhëheqësit e G20 se dështimi për të siguruar lehtësim më të përhershëm të borxhit për disa vende tani mund të çojë në rritje të varfërisë dhe një përsëritje të mospagimit të çrregullt të parë në vitet 1980.

Malpass tha se ishte i kënaqur nga përparimi i bërë nga Grupi i 20 ekonomive kryesore në rritjen e transparencës së borxhit dhe sigurimin e lehtësimit të borxhit për vendet më të varfëra, por duhej më shumë.

“Ulja e borxhit dhe transparenca do të mundësojnë investime produktive, një çelës për të arritur një rimëkëmbje më të hershme, më të fortë dhe më të qëndrueshme,” u tha Malpass udhëheqësve të G20 gjatë një takimi me video konferencë.

“Ne duhet të ruhemi që të mos bëjmë shumë pak tani, dhe pastaj të vuajmë default të çrregullt dhe ristrukturime të përsëritura të borxhit si në vitet 1980”, tha ai.

E ashtuquajtura decade dekada e humbur ’e viteve 1980 pa shumë vende me shumë borxhe në Amerikën Latine dhe gjetkë të paaftë për të paguar borxhet e tyre, duke vonuar rritjen dhe përpjekjet për të ulur varfërinë.

Malpass, i cili filloi të bënte presion për lehtësimin e borxhit në fillim të krizës COVID-19, paralajmëroi se sfidat e borxhit po bëheshin gjithnjë e më të shpeshta, duke përfshirë në Çad, Angola, Etiopi dhe Zambia, dhe dështimi për të siguruar “lehtësim më të përhershëm të borxhit” la një perspektivë të zymtë për uljen e varfërisë.

Udhëheqësit e G20 janë gati të miratojnë zyrtarisht zgjatjen e një ngrirjeje të përkohshme në pagesat zyrtare bilaterale të borxheve nga vendet më të varfra dhe miratimin e një kornize të përbashkët për ristrukturimin e borxhit në të ardhmen.

Disa vende, duke përfshirë Kinën, kanë qëndruar hezituese për të përqafuar nevojën për anulimin e borxhit, megjithëse ekonomistët e lartë thonë se kjo do të jetë e nevojshme në disa raste. Kreditorët e sektorit privat gjithashtu nuk kanë arritur të bashkohen, përkundër thirrjeve të përsëritura nga udhëheqësit e G20, grupet e shoqërisë civile dhe Kombet e Bashkuara.

Malpass tha që Banka po punonte ngushtë me G20 në vendet e prekura nga brishtësia, konflikti dhe dhuna, duke përfshirë Sahel, Somalinë, Libanin, Gaza dhe Bregun Perëndimor.

Në Sudan, ai tha se ishte me shpresë që pastrimi i borxheve mund të lëvizte shpejt, veçanërisht duke pasur parasysh fluksin e refugjatëve nga Etiopia fqinje, e cila do të lejonte që fondet e konsiderueshme të Bankës Botërore të fillojnë të rrjedhin pothuajse menjëherë.

Shtetet e Bashkuara muajin e kaluar u zhvendosën për të hequr Sudanin nga lista e sponsorëve shtetërorë të terrorizmit, duke pastruar një nga pengesat me të cilat përballet vendi afrikan me shumë borxhe, i cili ka rreth 60 miliardë dollarë borxh të jashtëm. / Perktheu Apel.Media