Australia e hapur për investitorët e Kinës, por çështjet e sigurisë janë vendimtare për miratimet e marrëveshjeve

Australia është e hapur për investitorët kinezë, por shqetësimet e sigurisë kombëtare dhe mbrojtja e infrastrukturës kritike tani janë faktorët kryesorë që përcaktojnë miratimet e marrëveshjeve, tha të enjten kreu i Bordit të Investimeve të Huaja dhe Rishikimit (FIRB).

Investimet kineze në Australi kanë rënë me mbi 50% në rreth 12 miliardë dollarë gjatë katër viteve të fundit, të nxitura nga kontrollet më të rrepta të kapitalit nga Pekini dhe nga një përkeqësim i marrëdhënieve midis vendeve.

“Ne drejtojmë një politikë investimi jodiskriminuese … si në aspektin e fushave në të cilat mund të investoni … edhe në aspektin e origjinës, vendi nga i cili vjen investimi,” tha Kryetari i FIRB David Irvine në Konferenca e Investimeve Citi.

Ai theksoi se 20% e transaksioneve të miratuara vitin e kaluar kishin një formë të pjesëmarrjes kineze.

“Ne vazhdojmë të mirëpresim aplikimet për investime nga interesat kineze. Nëse ato janë në fusha me interes të sigurisë kombëtare, ata do t’i nënshtrohen të njëjtave lloj konsideratash si njerëzit e tjerë që investojnë në ato fusha.”

Kina është partneri më i madh tregtar i Australisë, me eksportet që arritën një rekord prej 19.4 miliardë dollarësh në korrik. Sidoqoftë, marrëdhëniet diplomatike janë përkeqësuar vitet e fundit dhe Kina ka kufizuar importet e qymyrit, verës dhe elbit mes mosmarrëveshjes.

Australia vitin e kaluar prezantoi reformën më të madhe të ligjeve të saj të investimeve të huaja në gati gjysmë shekulli, duke përfshirë dhënien e pushtetit qeverisë për të detyruar shitjen e një biznesi nëse krijon një rrezik të sigurisë kombëtare.

Irvine, një ish -shef i inteligjencës australiane, tha se sfondi i atyre reformave ishte njohja se një element në rritje i luftës globale është prishja e infrastrukturës kritike dhe Australia duhet ta mbrojë atë në konsideratë, diçka që po bëjnë edhe vendet e tjera.

“Ata thonë, mjedisi australian është i vështirë dhe po i dëgjoj ato ankesa gjatë gjithë kohës. Por Australia në fakt nuk është e vetme në marrjen parasysh të çështjeve të sigurisë kombëtare në regjimet e saj të investimeve.”/Marrë nga Reuters, Përkthyer dhe përshtatur nga Apel.Media