Astronomët zbulojnë një valë të madhe gazi që mban yjet më të rinj të Rrugës së Qumështit

Astronomët kanë zbuluar një valë gjigande, pluhuri dhe gazi, ku yjet e porsalindur janë falsifikuar mbi një shtrirje prej 50 milion miliardë milje të Rrugës së Qumështit.

Struktura e gaztë, e cila mban masën e më shumë se 3 diejve, shkon direkt pas sistemit tonë diellor, siç shikohet nga zemra e galaktikës.

“Është struktura më e madhe e gazit që ne njohim në Rrugën e Qumështit”, tha Alyssa Goodman, profesore e astronomisë së aplikuar në Universitetin e Harvardit, e cila prezantoi gjetjet të martën në takimin e Shoqatës Astronomike Amerikane në Honolulu. “Është drejt me fytyrën tonë. Është çmenduri që është kaq afër. ”

Matjet e valës tregojnë se ajo shtrihet mbi 9,000 vjet dritë dhe përbën atë që njihet si “krahu lokal” i Rrugës së Qumështit. Duke parë poshtë diskun e sheshtë të galaktikës, vala shfaqet si një vijë e drejtë rreth 400 vjet dritë e gjerë. Por nga ana, ajo ngrihet dhe bie 500 vjet dritë mbi dhe nën rrafshin e galaktikës. Për krahasim, gjerësia e sistemit diellor është rreth gjysmë dite dritë.

Astronomët, përfshirë Catherine Zucker dhe João Alves, zbuluan valën kozmike ndërsa po bënin hartën e shpërndarjs së reve të mëdha të pluhurit dhe gazit në galaktikën tonë. Brenda këtyre reve të dendura, gazi mund të kompresohet në ekstreme të tilla që lindin yje të rinj.

Për të hartuar pozicionet e reve, shkencëtarët u mbështetën në faktin se ashtu si dielli skuqet gjatë perëndimit të diellit, edhe drita e yllit skuqet ndërsa kalon nëpër pluhur ndëryjor. Me këtë në mendje, ata analizuan ngjyrat e yjeve, distancat e të cilave ishin matur me saktësi të paparë nga Gaia, anija kozmike e Agjencisë Evropiane të Hapësirës (Esa).

Astronomët përshkruajnë se si harta zbuloi formën e valës gjigande të reve të lidhura. Një hartë në internet tregon valën që përshkon qiellin, duke kaluar yjësitë e njohura të Orion, Perseus, Demi dhe më shumë./apel.media