Astronomët thonë se imazhet nga James Webb janë ‘eksituese’

NASA thotë se 12 korriku i ardhshëm do të jetë një ditë historike, pasi teleskopi hapësinor James Webb do të prezantojë imazhe të Universit që nuk janë parë kurrë më parë dhe njerëzit e parë që i kanë parë imazhet thonë se ato janë “eksituese”.

Kreu i misioneve shkencore në NASA , Thomas Zurbuchen , foli për shtypin, duke thënë se imazhet janë shumë premtuese.

“Imazhet po bëhen pikërisht tani, kështu që tashmë ka një shkencë të pabesueshme në makinë, dhe ka edhe disa të tjera që nuk janë bërë deri më tani. Jemi në mes të reduktimit të procesit të të dhënave, gjë që bën histori”, tha Zurbuchen.

Ai foli edhe për emocionet e tij lidhur me imazhet e reja.

“Është një moment emocionues kur sheh lëshimin e disa prej sekreteve të natyrës së tij”, tha ai.

“Nuk është një imazh. Është një botëkuptim i ri.”

Zëvendës Administratorja e NASA-s, Pam Melroy, nga ana e saj, ka komentuar gjithashtu se sa e emocionuar është ndjerë pasi ka parë imazhet.

“Ajo që pashë më ka emocionuar, si shkencëtare, si inxhiniere dhe si qenie njerëzore”, tha ajo.

Imazhet e reja pritet të përfshijnë pamje të paprecedentë nga thellësitë e universit së bashku me një atmosferë rreth një ekzoplaneti të largët .