Astmatikët së shpejti mund të marrin frymë më lehtë falë zbulimit të ri

Hulumtimi i ri i udhëhequr nga Universiteti Edith Cowan ka bërë një zbulim të rëndësishëm që mund të çojë në trajtime më efektive për 262 milionë të sëmurët me astmë në botë.

Një studim i udhëhequr nga Dr. Stacey Reinke (ECU) dhe Dr. Craig Wheelock (Instituti Karolinska, Suedi) zbuloi se astmatikët e rëndë kanë një profil të veçantë biokimik (metabolit) të dallueshëm në urinën e tyre, krahasuar me astmatikët e butë deri në mesatar dhe individët e shëndetshëm.

Studiuesit analizuan mostrat e urinës nga më shumë se 600 pjesëmarrës në 11 vende si pjesë e studimit U-BIOPRED, një iniciativë në mbarë Evropën për të identifikuar dhe kuptuar më mirë nënlloje të ndryshme të astmës së rëndë.

Ekipi hulumtues zbuloi një lloj specifik të metabolitit, të quajtur karnitina, i zvogëluar në astmatikë të rëndë.

Karnitinat luajnë një rol të rëndësishëm në gjenerimin e energjisë qelizore dhe përgjigjet imune.

Analizat e mëtejshme zbuluan se metabolizmi i karnitinës ishte më i ulët në astmatikët e rëndë.

Këto gjetje të reja do t’u mundësojnë studiuesve të punojnë drejt terapive të reja, më efektive për astmatikët.

Një problem i madh për shumë njerëz

Dr. Reinke, nga Qendra e ECU për Metabolomikë Integruese dhe Biologji Kompjuterike, tha se është jetike që trajtimi i astmës është përmirësuar.

“Astma prek 2.7 milionë australianë dhe kishte 417 vdekje të lidhura me astmën në Australi në vitin 2020”, tha ajo.

“Astma e rëndë ndodh kur astma e dikujt është e pakontrolluar, pavarësisht se trajtohet me nivele të larta mjekimi dhe/ose medikamente të shumta.

“Për të identifikuar dhe zhvilluar opsione të reja trajtimi, së pari duhet të kuptojmë më mirë mekanizmat themelorë të sëmundjes.”

Një mënyrë për ta bërë këtë është të ekzaminoni profilin kimik të trupit, ose ‘metabolome’, e cila ofron një pamje të gjendjes aktuale fiziologjike të një personi dhe jep një pasqyrë të dobishme në proceset e sëmundjes.

“Në këtë rast, ne ishim në gjendje të përdornim metabolomin urinar të astmatikëve për të identifikuar ndryshimet thelbësore në metabolizmin e energjisë që mund të përfaqësojnë një objektiv për ndërhyrje të reja në kontrollin e astmës”, tha Dr. Reinke.

A mund të na tregojë vërtet urina se çfarë po ndodh në mushkëri?

Dr. Reinke tha se mund të jetë e vështirë dhe invazive të hetohen drejtpërdrejt mushkëritë – por për fat të mirë ato përmbajnë shumë enë gjaku.

“Prandaj, çdo ndryshim biokimik në mushkëri mund të hyjë në qarkullimin e gjakut dhe më pas të ekskretohet përmes urinës,” tha ajo.

“Këto janë rezultate paraprake, por ne do të vazhdojmë të hetojmë metabolizmin e karnitinës për të vlerësuar potencialin e saj si një objektiv i ri i trajtimit të astmës.”

“Metabotipi urinar i astmës së rëndë evidenton uljen e metabolizmit të karnitinës, pavarësisht nga trajtimi oral me kortikosteroide në studimin U-BIOPRED” u botua në Journal European Respiratory.