Apple heq mijëra aplikacione të lojërave kineze nga dyqanet

SHANGHAI (Reuters) – Apple Inc largoi 29.800 aplikacione nga dyqani i aplikacioneve kineze të Shtunën, duke përfshirë më shumë se 26,000 lojëra, sipas të dhënave nga firma kërkimore Qimai.

Ndërmarrjet vijnë gjatë një sulmi të lojërave të palicencuara nga autoritetet kineze.

Apple nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment.

Në fillim të këtij viti Apple u dha botuesve të lojërave një deadline për Qershorin, për të paraqitur një numër licence të lëshuar nga qeveria, duke u dhënë mundësi përdoruesve të bëjnë blerje brenda aplikacionit.

Dyqanet e aplikacioneve Android në Kinë kanë respektuar prej kohësh me ato rregullore. Nuk është e qartë pse Apple po i zbaton ato rreptësisht këtë vit.

Prodhuesi i smartphone-ve hoqi më shumë se 2.500 artikuj nga dyqani i aplikacioneve gjatë javës së parë të korrikut. Lojërat e prekura nga spastrimi përfshinin tituj nga Zynga dhe Supercell, raportoi firma kërkimore SensorTower në atë kohë.

Qeveria kineze ka kohë që ka kërkuar të zbatojë rregulla më të rrepta në industrinë e saj të lojërave për të hequr përmbajtje të ndjeshme.

Procesi i miratimit për lojërat që kërkojnë të bëjnë të mundur blerjet brenda aplikacionit është i gjatë dhe i ndërlikuar, duke dëmtuar të gjithë, por zhvilluesit më të mëdhenj të lojës, thonë të brendshëm të industrisë.

“Kjo ndikon më së shumti në të ardhurat e zhvilluesve të vogla dhe të mesme, por për shkak të vështirësive në marrjen e licencës së biznesit, është shkatërruese për tërë industrinë e lojërave iOS në Kinë,” tha Todd Kuhns, menaxher i marketingut për AppInChina, një firmë që ndihmon kompanitë e huaja të shpërndajnë aplikacionet e tyre.