Anija kozmike do të përplaset qëllimisht me asteroidin në misionin e testimit të mbrojtjes së Tokës

Një anije kozmike e ndërtuar nga NASA do të përplaset qëllimisht me një asteroid të vogël si pjesë e një misioni testimi të mbrojtjes planetare.

Ndërsa ky asteroid – i quajtur Dimorphos – nuk paraqet kërcënim për Tokën, qëllimi i misionit është të demonstrojë se shkëmbinjtë e rrezikshëm që vijnë mund të devijohen duke u përplasur qëllimisht në to.

Anija kozmike, e njohur si Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (DART) , pritet të përplaset me asteroidin 170 metra të gjerë më 27 shtator.

Dimorphos është pjesë e një sistemi asteroid binar dhe orbiton Didymos, i cili zgjat rreth 11 orë e 55 minuta.

Por astronomët e NASA-s shpresojnë që DART, ndërkohë që shkatërron veten gjatë procesit, do ta shkurtojë këtë periudhë orbitale me rreth 10 minuta.

NASA tha: “Asteroidi i synuar i DART nuk është një kërcënim për Tokën, por është terreni i përsosur i testimit për të parë nëse kjo metodë e devijimit të asteroidit – e njohur si teknika e goditjes kinetike – do të ishte një mënyrë e mundshme për të mbrojtur planetin tonë nëse një asteroid në një përplasje kursi me Tokën u zbuluan në të ardhmen.”

Aktualisht ka rreth 27,000 asteroidë në orbitën afër Tokës.

Shkëmbinjtë që janë 140 metra dhe më të mëdhenj në madhësi dhe afrohen më shumë se 7.5 milionë kilometra gjatë orbitës klasifikohen si asteroidë potencialisht të rrezikshëm (PHA).

Misioni DART do të jetë demonstrimi i parë në shkallë të plotë i teknologjisë së devijimit të asteroideve.

Anija kozmike kapi së fundmi imazhet e saj të para të Didymos dhe Dimorphos duke përdorur një instrument në bord, i njohur si Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical Navigation (DRACO).

Ishte rreth 32 milionë kilometra larg sistemit të asteroideve kur bëri fotot në korrik.

U deshën 10 muaj që DART t’i afrohej Dimorphous pasi u lëshua nëntorin e kaluar me raketën Falcon 9 të SpaceX.

Asteroidët do të jenë rreth 11 milionë kilometra nga Toka kur të ndodhë përplasja.

DART do të përshpejtohet me rreth 24,140 kilometra në orë përpara se të përplaset me Dimorphos. Kjo përplasje do të regjistrohet nga një satelit me madhësi çantë i njohur si Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids (LICIACube), i cili është siguruar nga Agjencia Italiane e Hapësirës.

LICIACube, i cili peshon vetëm 14 kilogramë, bëri një udhëtim me DART në hapësirën e thellë përpara se së fundmi të ndahej nga anija kozmike në lamtumirën e fundit.

Në vitin 2024, Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) do të nisë anijen e saj kozmike Hera, e cila do të shkojë në një udhëtim dy-vjeçar në sistemin asteroid për të mbledhur informacione pas rrëzimit.

ESA tha: “Deri në kohën kur Hera të arrijë Didymos, në vitin 2026, Dimorphos do të ketë arritur një rëndësi historike: objekti i parë në Sistemin Diellor që do të ketë orbitën e tij të zhvendosur nga përpjekjet njerëzore në një mënyrë të matshme”.