Anglia do të ofrojë vaksina për të gjithë fëmijët 12 deri në 15 vjeç

Të gjithë 12 deri në 15 vjeç në Angli do të ofrohen një vaksinë COVID-19 pasi këshilltarët kryesorë mjekësorë thanë të hënën se fëmijët do të përfitojnë nga reduktimi i ndërprerjes në arsimimin e tyre.

Qeveria britanike konfirmoi se oferta do të shtrihej për të gjithë fëmijët e moshës 12-15 vjeç pas një rekomandimi unanim nga Zyrtarët Kryesorë të Mjekësisë (CMOs) nga katër kombet e Mbretërisë së Bashkuar.

“Unë kam pranuar rekomandimin nga Zyrtarët Kryesorë të Mjekësisë për të zgjeruar vaksinimin tek ata të moshës 12 deri në 15 vjeç – mbrojtja e të rinjve nga kapja e COVID -19, zvogëlimi i transmetimit në shkolla dhe mbajtja e nxënësve në klasë,” tha ministri i shëndetësisë Sajid Javid në një deklaratë.

Skocia, Uellsi dhe Irlanda e Veriut vendosën politikën e tyre shëndetësore, megjithëse secila administratë e transferuar mori të njëjtën këshillë nga CMO -ja e tyre përkatëse.

CMO-të rekomanduan që fëmijët e moshës 12-15 vjeç në Britani të merrnin goditjen e parë të vaksinës Pfizer-BioNTech, pasi Komiteti i Përbashkët për Vaksinimin dhe Imunizimin (JCVI) në fillim të këtij muaji vendosi kundër bërjes së rekomandimit.

Fëmijëve do t’u ofrohet vaksina e Pfizer-BioNTech. Fëmijët e cenueshëm në grupmoshën tashmë kishin të drejtë për të shtëna.

Shtetet e Bashkuara, Izraeli dhe disa vende evropiane kanë përhapur vaksinimet për fëmijët në mënyrë më të gjerë, duke i bërë presion qeverisë britanike për të ndjekur shembullin.

Ka pasur më shumë se 134,000 vdekje nga COVID-19 në Britani , dhe një fillim i shpejtë i fillimit të vaksinimit të tij është ngadalësuar, me 81% të atyre mbi 16 vjeç që marrin dy doza vaksine.

JCVI kishte thënë më parë se vendimi për të vaksinuar fëmijët ishte “i balancuar mirë” pasi qeveria më pas kërkoi këshilla të mëtejshme për këtë çështje.

ZKM-të në një letër thanë se vaksinimi i fëmijëve mund të zvogëlojë transmetimin e COVID-19 dhe kështu përçarje në shkolla, dhe ato përfitime “në ekuilibër ofrojnë avantazhe të mjaftueshme shtesë … për të rekomanduar në favor të vaksinimit të këtij grupi.”

“Vaksinimi do të zvogëlojë ndërprerjen e arsimit,” tha Chris Whitty, shefi mjekësor i Anglisë, në një konferencë shtypi.

“Ne nuk mendojmë se kjo është një ilaç, nuk ka plumb argjendi … por ne mendojmë se është një mjet shtesë i rëndësishëm dhe potencialisht i dobishëm për të ndihmuar në zvogëlimin e ndikimeve në shëndetin publik që vijnë nga ndërprerja arsimore.”

CMO -të thanë se dozat e dyta nuk do t’i ofrohen grupmoshës deri të paktën në pranverë pasi ata do të presin për më shumë të dhëna nga e gjithë bota.