Amerikanët e pavaksinuar thonë se nevoja për injeksione përforcuese dëshmon se vaksinat kundër COVID nuk funksionojnë

Ata që ende nuk kanë marrë një goditje janë ndër “mbajtësit më të fortë”, tha Hamel, duke shtuar se të pavaksinuarit ka më shumë gjasa të besojnë se ashpërsia e pandemisë është ekzagjeruar, janë më pak të shqetësuar për t’u sëmurë dhe kanë parë sigurinë dhe efikasitetin të vaksinave ndryshe në krahasim me ata që janë të vaksinuar.

Kaiser vëzhgoi 1,519 të rritur të përzgjedhur rastësisht nga 13 shtatori deri më 22 shtator, pasi administrata e Biden njoftoi planet për të nxjerrë doza përforcuese për të gjithë amerikanët, por para se zyrtarët federalë të shëndetësisë të rekomandonin nxitës për njerëzit 65 vjeç e lart dhe ata në rrezik të lartë të sëmundjes. 

Ndarja në qëndrimet ndaj vaksinave më gjerësisht vazhdon të jetë kryesisht partiake, tregojnë të dhënat e sondazhit, me 90% të të anketuarve që janë demokratë duke thënë se kanë marrë të paktën një dozë vaksine krahasuar me 58% të republikanëve. 

Ky ndarje sipas identitetit politik ka mbetur i qëndrueshëm në rreth 30 pikë përqindje që kur vaksinat u bënë të disponueshme gjerësisht në pranverë, tha Hamel, edhe pse boshllëqet e tjera përgjatë vijave të racës dhe etnisë janë ngushtuar. 

Rritja e rasteve të Covid, shtrimeve në spital dhe vdekjeve për shkak të variantit delta ishte motivuesi kryesor për një rritje të vaksinimeve të kohëve të fundit, zbuloi sondazhi, me rritjen më të madhe të normave të vaksinimit midis korrikut dhe shtatorit të parë tek të rriturit hispanikë dhe ata të moshës 18 deri në 29 vjeç Pjesë të ngjashme të të rriturve të bardhë, të zinj dhe hispanikë raportuan se ishin vaksinuar, përkatësisht në 71%, 70%dhe 73%, duke thënë se ata kishin të paktën një goditje. Hamel vuri në dukje se një analizë e veçantë e Kaiser e të dhënave të raportuara nga shteti të publikuara javën e kaluar zbuloi se amerikanët zezakë dhe hispanikë kishin akoma më pak të ngjarë se amerikanët e bardhë të kishin marrë një vaksinë, por që pabarazia midis grupeve po ngushtohej me kalimin e kohës.

Ndarja politike mbi vaksinat shtrihet në planet e publikut për të marrë një goditje përforcuese, pasi 68% e demokratëve thanë se “patjetër” do të marrin një të tillë nëse rekomandohet, gati dyfishin e pjesës së të anketuarve republikanë.

Shumica dërrmuese e të rriturve plotësisht të vaksinuar në përgjithësi thanë se ata “patjetër” ose “ndoshta” do të merrnin një përforcues nëse u rekomandohej atyre nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe Administrata e Ushqimit dhe Barnave.

FDA autorizuar Pfizer and Biontech e shtënë Covid përforcues për njerëzit 65 dhe më të vjetër së bashku me amerikanë të tjerë në nevojë të mërkurën e javës së kaluar. Të Premten, Drejtoresha e CDC Dr. Rochelle Walensky autorizoi shpërndarjen e nxitësve për ata në mjedise profesionale dhe institucionale me rrezik të lartë, duke anulluar një panel këshillues që kishte votuar kundër atij propozimi. Ajo gjithashtu miratoi tre rekomandime të tjera nga grupi që hapën rrugën për shpërndarjen e nxitësve tek njerëzit mbi 65 vjeç, grupet e tjera të cenueshme dhe një grup të gjerë punonjësish amerikanë – nga punonjësit e spitalit deri tek arkëtarët e dyqaneve ushqimore.

Presidenti Joe Biden mori një goditje përforcuese të hënën pasi mosha e tij në 78 vjeç e bëri atë të përshtatshëm për një dozë shtesë nën udhëzimet e fundit të CDC. 

“Forcuesit janë të rëndësishëm, por gjëja më e rëndësishme që duhet të bëjmë është të vaksinohen më shumë njerëz,” tha Biden para marrjes së injeksionit të tij.

Rreth 75% e popullsisë së pranueshme 12 vjeç e lart në SHBA ka marrë të paktën një dozë vaksine, tregojnë të dhënat e CDC, dhe gati 65% është plotësisht e vaksinuar. Rreth 2.7 milion njerëz kanë marrë një goditje përforcuese që kur zyrtarët shëndetësorë i autorizuan ata për njerëzit me sistem imunitar të dobësuar në gusht.

Ritmi i të shtënave ditore u rrit gjatë verës ndërsa varianti delta u përhap me shpejtësi në të gjithë vendin, me mesataren shtatë ditore të dozave të raportuara ditore duke arritur një shenjë të lartë të fundit prej 954,000 më 3 shtator. Hasshtë ngadalësuar që atëherë, dhe shtatë -Mesatarja e ditës ulet në rreth 632,000 të shtëna në ditë që nga e hëna.