Amerika rrit pagën minimale, vendimarrja shpëton shumë punonjës nga dëshpërimi dhe vetëvrasja

Rritja e pagës minimale federale, e cila nuk është rritur në më shumë se një dekadë, mund të arrijë shumë më tepër sesa thjesht t’u ofrojë punëtorëve amerikanë një rritje të pagës. Hulumtimet e reja sugjerojnë se heqja e pagës bazë mund të ndalojë gjithashtu mijëra amerikanë të vrasin veten.

Studimi, botuar në Gazetën e Epidemiologjisë dhe Shëndetit në Komunitet dhe i ndërmarrë nga studiuesit e Universitetit Emory, zbuloi se një pagë minimale më e lartë bëri ndryshimin më të madh në periudhat e papunësisë së lartë. Çdo rritje prej 1 dollarësh në pagën fillestare mund të kishte shpëtuar më shumë se 27,000 jetë nga 1990 në 2015, vlerësuan autorët.

Hulumtimi vjen në një kohë kur të ashtuquajturat “vdekje të dëshpërimit” po rriten, me ekonomistët e Princeton Anne Case dhe Fituesin e çmimit Nobel Angus Deaton që gjenin nivele në rritje të vdekshmërisë për amerikanët e bardhë më pak të arsimuar. Teoria e tyre: Jeta për shumë punëtorë me aftësi të ulët është bërë një fund i mirëfilltë, me papunësi kronike, paga të nivelit të varfërisë dhe mungesë mundësish që çojnë në nivele më të larta të alkoolizmit, abuzimit të drogës dhe vetëvrasjeve.

Ekonomistët kanë ekzaminuar gjithashtu nëse një pagë minimale më e lartë mund të zvogëlojë vdekjen e dëshpërimit. Një studim i Prillit në Byrosë Kombëtare të Kërkimeve Ekonomike thotë se një ngritje prej 10% si e pagës minimale, ashtu edhe e Kreditit të Fituar të Ardhurave, një pushim taksash për njerëzit me të ardhura të ulëta dhe të moderuara, mund të parandalojë më shumë se 1200 vetëvrasje në vit.

Këtë vit ka parë tashmë një numër rekord të rritjes së pagave minimale në të gjithë vendin. Njëzet shtete ngritën pagën fillestare në ose rreth 1 janarit, ndërsa 26 qytete dhe qarqe të tjera gjithashtu rritën pagat e tyre minimale. Më shumë shtete, qytete dhe qarqe janë vendosur të ndjekin padinë më vonë gjatë vitit.