Alkimia nuk është më vetëm për Mesjetën

Nga Rigers Myrteveli

Përmendni alkiminë dikujt dhe çfarë mendojnë zakonisht? Në mesjetë, burra të moshuar në një papafingo të harruar, duke punuar mbi balonë me flluska të mbushura me ndonjë lëng të panjohur; ose përpara një furre, duke u përpjekur ta shndërrojnë plumbin e shkrirë në ar. Këto janë imazhet e alkimistit që koha, mitologjia dhe historia paragjykuese na kanë dhënë.Është e vërtetë, që shumë prej alkimistëve të hershëm ishin pararendësit e shkencave moderne. Fizika dhe kimia u detyrohen këtyre ‘puffers’ të hershëm siç quhen me dëshpërim, sepse nga orët e tyre të djersës dhe mundimit erdhën një mori përparimesh moderne: porcelani, distilimi i alkoolit, acide, kripëra dhe një shumëllojshmëri përbërjesh metalike rezultatet e eksperimenteve të hershme alkimike.Por nëse alkimia nuk ishte thjesht një humbje kohe marrëzie në kërkimin e një mjeti për t’i kthyer metalet bazë në ar, çfarë ishte ajo?

Egjipti, Toka Nëna e Alkimisë
Alkimia, ose “Al-Kemi”, thuhet se rrjedh nga arabishtja ose gjuha egjiptiane që do të thotë ose “kimi hyjnore ose ndoshta” tokë e zezë që i referohet depozitave të baltës nga përmbytja vjetore e lumit Nil. Sidoqoftë, pavarësisht se ku filloi fjala ‘alkimi’, ajo ka nënkuptuar një formë shumë të veçantë të zhvillimit shpirtëror.Nga Greqia e Platonit në Rilindjen Europiane, Egjipti i lashtë konsiderohej si vendi, nëse jo origjina, e të gjitha gjërave mistike. Perëndia egjiptiane Thoth, e quajtur Hermes nga Grekët, u tha të ishte babai i të gjitha arteve dhe shkencave magjike, me shumë libra mbi ligjet që rregullojnë krijimin i atribuohen atij. Këta libra u bënë baza e shumicës së mësimeve okulte perëndimore dhe njihen si “The Hermetic Corpus” ose “Trupi i Hermes” dhe i referohet koleksionit total të veprave që i atribuohen “skribit të perëndive”. Mësimet dhe praktika e përmbajtur në këto shkrime quhet “Hermeticism, dhe në Rilindje përfshiu aspekte të misticizmit hebre, alkimisë, përdorimit të ritualeve dhe komunikimit me qeniet super-qiellore, ose engjëjt.Është e rëndësishme të mbani mend se në botën antike dhe deri në fund të Rilindjes (shek. 16), magjia nuk shihej si bestytni, por si një mjet logjik dhe koherent për të kuptuar universin dhe për të kontrolluar fatin e dikujt. Magjia, imagjinata dhe magnetizmi janë të gjitha të lidhura, ose përmes rrënjës së tyre magjike, ose siç shihet përmes mendjes së magjistarit ose alkimistit.Për magjistarin, apo edhe alkimistin, universi perceptohet si një reflektim i imagjinatës së Hyjnisë. Ligjet e tij janë konsistente dhe logjike, dhe nëse jemi krijuar në shëmbëlltyrën e Krijuesit, atëherë ne gjithashtu mund të krijojmë siç bëri Krijuesi – përmes fuqisë së imagjinatës. Imagjinata intensive krijon stres në “pëlhurën” e universit, duke tërhequr fuqi magnetike prej saj, duke sjellë kështu imazhet tona në realizim.Idetë themelore të magjisë dhe alkimisë së Rilindjes gjenden gjithashtu në yogën Lindore dhe janë themeli i lëvizjes New Age, si dhe hipnoterapia, vizualizimet e drejtuara për shëndetin mendor ose trajtimin e kancerit, pohimet dhe një shumëllojshmëri të mjeteve të tjera praktike psiko-shpirtërore.Megjithatë, deri në gjysmën e fundit të shekullit të kaluar, shumica e këtyre praktikave shpirtërore ishin mbajtur të fshehta ose të fshehura, kryesisht nga frika e persekutimit politik ose fetar. Prandaj, ato janë bërë të njohura si okulte ose “të fshehura”. Meqenëse shumë prej tyre përdorën të njëjtat shenja, simbole dhe letërsi si fetë bashkëkohore – Krishterimi, Judaizmi dhe Islami – artet dhe shkencat e fshehura, okulte ose hermetike u bënë të njohura si ezoterike ose kuptimi i fshehtë prapa praktikave fetare “ekzoterike” ose të përditshme dhe dogmatike.
Kjo frikë nga burgimi ose vdekja e kufizoi arsimimin në praktikat ezoterike në një pakicë të besuar, dhe vetëm përmes një procesi të ritualeve të ngadalta, të kujdesshme simbolike dhe mësimeve të fshehta të njohura si inicime. Secila prej këtyre inicimeve, simbolizonte një hap, ose shkallë, në udhëtimin e brendshëm të studentit drejt ndriçimit.Gjatë shekujve 17, 18 dhe 19, dhjetëra urdhra inicimi dhe shoqëri u themeluan në të gjithë Europën për përhapjen e mësimeve shpirtërore. Më të rëndësishmit prej tyre janë Rosikrucianët, Frimasonët dhe Kalorësit Templarë. Disa prej tyre u mësuan anëtarëve të tyre përmes edukimit moral, si Frimasonët. Të tjerë, të tillë si Rosikrucianët, mësuan misticizmin praktik, përdorimin e ritualeve, strukturën e universit përmes Kabbalah, si dhe alkiminë laboratorike. Shumë prej këtyre organizatave ekzistojnë sot në Europë ose Shtetet e Bashkuara në një formë.Sidoqoftë, në alkimi, çdo hap ose fazë përfaqëson jo vetëm një zgjim (inicim) të brendshëm, por edhe një teknikë praktike dhe fizike të kryer në laborator. Puna laboratorike fizike bëhet një mjet për të verifikuar zgjerimet shpirtërore dhe psikike në vetëdije.

“Alkimia është një sistem iniciues në të cilin nuk keni zhgënjime.ÊShtë e vetmja rrugë iniciuese ku ka një kontroll objektiv në laborator. Pra, nëse eksperimenti juaj tregon se keni shkuar përtej ligjeve të zakonshme materiale të universit, kjo tregon se ju jeni një alkimist që keni pasur një zgjim të brendshëm dhe kjo korrespondon me rregullin që thotë: ‘Ju nuk do të shndërroni asgjë nëse nuk e keni shndërruar veten së pari.Të njëjtën gjë,thotë Jean Dubuis, themeluesi dhe presidenti i parë i organizatës alkimike franceze, “Filozofët e Natyrës”.Dubuis praktikoi në mënyrë aktive alkiminë dhe artet e ngjashme ezoterike për gati gjashtëdhjetë e pesë vjet. Udhëtimi i tij shpirtëror filloi kur ai bëri një zgjim shpirtëror në moshën dymbëdhjetë vjeç në katedralen e ishullit Mont Saint-Michel në brigjet e Normandisë. Ky zgjim e çoi Dubuis në një jetë me aktivitet dhe përfshirje në qarqet ezoterike europiane. Ai ka mbajtur pozicione në degën Frankofone të Rendit Rosicrucian, AMORC, si dhe në urdhra të ndryshëm dhe shoqëri ezoterike.Sipas Dubuis,Alkimia është Shkenca e Jetës, e Ndërgjegjes. Alkimisti e di se ekziston një lidhje shumë e fortë midis materies, jetës dhe vetëdijes. Alkimia është arti i manipulimit të jetës dhe vetëdijes në materie për ta ndihmuar atë të evoluojë ose të zgjidhë problemet e disharmonisë së brendshme. Lënda ekziston vetëm sepse krijohet nga fara njerëzore. Fara njerëzore, njeriu origjinal, krijoi materie në mënyrë që të përfshinte dhe evoluonte. E shihni, nëse shkojmë përtej asaj që thashë, qenia absolute është një qenie e krijuar automatikisht, dhe ne duhet të bëhemi në imazhin e saj qenie të krijuara automatikisht,deklaroi Dubuis gjatë një interviste të fundit në konferencën vjetore të “Filozofëve të Natyrës”.Një deklaratë e ngjashme u bë nga kolegu dhe alkimisti francez Francois Trojani, gjatë një interviste me Joseph Rowe në verën e vitit 1996 në numrin e Gnosis.”Ajo (alkimia) është dimensioni i brendësisë dhe i kuptimit në një kuptim të thellë: kuptimi i jetës, kuptimi i jetës sime, pyetjet në lidhje me marrëdhëniet midis shpirtit dhe materies, qëllimin dhe vlerën e veprimeve të mia – pyetjet “Nga jam?”, Pse jam këtu? , “kush jam unë? Unë nuk jam duke thënë se alkimia jep përgjigje të sakta për këto pyetje, por që ajo operon në dimensionin në të cilin lindin këto pyetje.

Për shkak të karrierës profesionale të gjerë të Dubuis në inxhinieri elektrike për një kompani të madhe ndërkombëtare elektronike në Francë dhe punës në fushën e fizikës bërthamore me fituesin e Çmimit Nobel Jollio-Curie, ai u përshkrua nga alkimistët si një nga të paktët njerëz me lehtësi në shtëpi me një tabelë periodike të elementeve ose një diagramë kabalistike. Ky interes për elektronikën e bëri Dubuis të shpikë disa pajisje të krijuara për të ndihmuar në përvojën e udhëtimit jashtë trupit dhe për të ndihmuar njerëzit të kenë një përvojë të përgjithshme iniciuese.“Në kohët antike, gjatë evolucionit njerëzor, ne kaluam nga Kabbalah në Alkimi. Tani, unë mendoj se me evolucionin e botës, mbase ne mund të vendosim metoda elektronike në rrugën iniciuese. Kjo nuk i ndalon njerëzit të punojnë vetëm, por puna inicuese do të jetë më e lehtë. Kjo korrespondon me faktin se i gjithë evolucioni i botës duhet të përshpejtohet,”deklaroi Dubuis.Dubuis tha se “kutitë” e tij janë më të përparuara sesa pajisjet që ndërrojnë vetëdijen aktualisht në treg. Ai punon duke sinkronizuar dritën dhe tingullin për shkak të makinave ekzistuese, megjithatë, përmes një serie komplekse të llogaritjeve matematikore, thotë Dubuis, i cili mund të specifikojë përvojat që do të ketë me shpikjen e tij. Autori ka eksperimentuar me dy gjenerata të “makinerive mendore” të Dubuis, siç quhen ato, dhe mund të vërtetojë epërsinë e tyre mbi pajisjet ekzistuese. Qartësia, ndikimi, fokusi dhe efekti i qëndrueshëm i tyre ishin mjaft befasuese.

Alkimia dhe Psikologjia Moderne / Jung
Ashtu si inicimi ezoterik kërkon të riparojë dëmet psikike në njerëzim, ashtu bën edhe psikologjia moderne e tij. Si rezultat, shumica e njerëzve sot janë të njohur me alkiminë përmes shkrimeve të gjera të psikologut zviceran Carl Gustav Jung. Jungu u tërhoq nga alkimia përmes një serie ëndrrash që ai përjetoi, si dhe atyre të pacientëve të tij, dhe ngjashmërisë së tyre me simbolet alkimike që përfaqësojnë fazat e vetë-zhvillimit, ose individualizimit. Sidoqoftë, për Jungun, e gjithë puna alkimike,u pa nga perspektiva rreptësisht psikoanalitike. Transmutacioni nuk ishte ndryshimi i materies fizike, por i materies psikologjike, nga problemet shkatërruese, në atributet që rrisin jetën.Disa nga veprat themelore të Jungut, që përshkruajnë procesin e individualizimit njerëzor, ose të vetë-bërjes, gjenden në Studimet e tij Alkimike; në të cilën ai interpreton kuptimin e fazave kryesore dhe simboleve të alkimisë për të shpjeguar fazat e brendshme të evolucionit njerëzor, ose atë që alkimistët e quajnë, fillimi i brendshëm.

Alkimistët laboratorikë tregojnë me kujdes se pavarësisht kontributeve të tij, dhe aspektit kritik të punës psikologjike në alkimi, Jung nuk konsiderohet një alkimist i vërtetë.
Sipas Dubuis dhe të tjerëve, që alkimia të jetë alkimi e vërtetë, ajo duhet të funksionojë në të gjitha nivelet e krijimit – shpirtëror, mendor, emocional dhe fizik. Ndërsa një ose më shumë mund të lihet jashtë dhe të bëhet një transmutim i një lloji, rezultatet nuk konsiderohen të jenë alkimike.“Është e vërtetë që Jung bëri disa shtesa në simbolikë dhe u dha njerëzve një mjet për të parë jetën e tyre të brendshme. Për sa i përket alkimisë, psikologjia jungiane tregon se alkimia është një art dhe shkencë universale dhe mund t’i japë vetes gjithçkaje, por të reduktosh alkiminë në një alegori terapike është një gabim,deklaroi Rusell House.
Russell House, nga Whinfield, Illinois, është presidenti aktual i Filozofëve të Natyrës dhe ka studiuar alkiminë me, Jean Dubuis, Orval Graves, “Frater Albertus dhe Manfred Junius, disa prej alkimistëve kryesorë laboratorikë të këtyre shekujve. Nga 1989 në 1993, House gjithashtu bashkë-udhëzoi klasat e alkimisë të mësuara në Universitetin Rose + Croix, të sponsorizuar nga Rendi Rosicrucian, AMORC, në San Jose, California.

Alkimia dhe Mjekësia Alternative
Së bashku me rritjen psiko-shpirtërore dhe shndërrimin fizik, alkimia ka qenë prej kohësh e lidhur me krijimin e kurave për “sëmundjet e pashërueshme” dhe pranë pavdekësisë fizike. Dubuis sugjeroi që një tretësirë ​​e përgatitur me kujdes, ose ilaç i përgatitur alkimikisht i nxjerrë me alkool të pastruar, i bërë nga acorn mund të ishte i dobishëm në luftën kundër kancerit dhe disa sëmundjeve autoimune.
Sidoqoftë, të paktën një nga kontributet kryesore të alkimisë në mjekësinë alternative është pak më i arritshëm se disa prej tyre, përkatësisht homeopatia.I disponueshëm në shumicën e farmacive dhe supermarketeve, ilaçet homeopatike bazohen në praktikat alkimike të alkimistit zviceran Paracelsus të shekullit të 16-të. Sidoqoftë, nuk ishte Paracelsus ai që krijoi homeopatinë, ai vetëm dha teorinë se “si kurat si dhe që doza më të vogla të ilaçeve mund të shërojnë më lehtë dhe më shpejt se doza më të larta. Tretësirat alkimike, si ilaçet homeopatike, krijohen nga bimët, mineralet dhe metalet. Trajtimi homeopatik u formulua në 1796 dhe u prezantua në Shtetet e Bashkuara në 1825. Ilaçet homeopatike të përgatitura alkimikisht dhe janë në dispozicion të publikut në Europë.
Sipas House, “Për alkimistët e mirëfilltë, shërimi, si alkimia, duhet të jetë në të gjitha nivelet dhe të trajtojë tërë qenien ose personin, dhe brenda kontekstit të natyrës dhe evolucionit. Qëllimi i shëruesit duhet të ofrojë inkurajim në botën e brendshme të pacientit dhe të mos funksionojë kundër planit të evolucionit të natyrës. Ashtu si homeopatia, Bach Flower Remedies, ose aromaterapia, ilaçet alkimike punojnë në një nivel delikat dhe të papërpunuar në të njëjtën kohë.