Aleatët e NATO-s bien dakord për 20 miliardë euro shtesë në shpenzime të përbashkëta

Aleatët e NATO- s ranë dakord për një shtesë prej 20 miliardë eurosh (21 miliardë dollarë) në shpenzime të përbashkëta deri në vitin 2030, një rritje e madhe vjetore në buxhetet e aleancës, informuan pjesëmarrësit në bisedimet në Madrid të enjten DPA.

Një rritje prej 10% në buxhetet civile dhe ushtarake parashikohet nga viti 2023 e në vazhdim, ndërsa Programi i Investimeve të Sigurisë së NATO -s (NSIP), një fond kryesor i infrastrukturës, do të rritet çdo vit deri në 25%. Fondet shtesë janë për të lehtësuar rritjen e investimeve për të lëvizur pajisjet tek anëtarët e aleancës në Evropën Lindore pas një vendimi të samitit për të rritur mbrojtjen në rajon. Përveç kësaj, duhet të ketë edhe më shumë fonde për ushtrime dhe siguri kibernetike, për shembull, si dhe për promovimin e partneriteteve me vendet mike jashtë aleancës. NATO nuk i bëri publike shpenzimet në samitin e liderëve në Madrid për kundërshtimet franceze, informuan burimet e aleancës dpa.