Adidas tërheq kundërshtimin ndaj dizajnit me tre shirita Black Lives Matter

Prodhuesi i veshjeve sportive Adidas AG të mërkurën ndryshoi kursin dhe tha se po tërhiqte një kërkesë drejtuar Zyrës së Markave të SHBA-së për të refuzuar një aplikim Black Lives Matter për një markë...
Adidas tërheq kundërshtimin ndaj dizajnit me tre shirita Black Lives Matter
Foto: Adidas tërheq kundërshtimin ndaj dizajnit me tre shirita Black Lives Matter

Prodhuesi i veshjeve sportive Adidas AG të mërkurën ndryshoi kursin dhe tha se po tërhiqte një kërkesë drejtuar Zyrës së Markave të SHBA-së për të refuzuar një aplikim Black Lives Matter për një markë tregtare me tre vija paralele.

“Adidas do të tërheqë kundërshtimin e saj ndaj aplikimit të markës tregtare të Fondacionit Black Lives Matter Global Network sa më shpejt të jetë e mundur”, tha një zëdhënës i kompanisë gjermane, pa dhënë arsye për vendimin.

Adidas i kishte thënë zyrës së markës tregtare në një dosje të hënën se dizajni me vija të verdha të Fondacionit të Rrjetit Global të Black Lives do të krijonte konfuzion me shenjën e tij të famshme me tre shirita.

Ai kërkoi të bllokonte aplikacionin e grupit për të përdorur dizajnin për mallrat që prodhuesi gjerman i veshjeve sportive shet gjithashtu, si këmisha, kapele dhe çanta.

Përfaqësuesit e grupit Black Lives Matter nuk iu përgjigjën menjëherë një kërkese për koment të martën.

Adidas tha në dosje se ka përdorur logon e saj që nga viti 1952 dhe se ka fituar “famë ndërkombëtare dhe njohje të jashtëzakonshme publike”.

Adidas ka ngritur mbi 90 padi dhe ka nënshkruar më shumë se 200 marrëveshje zgjidhjeje në lidhje me markën tregtare me tre shirita që nga viti 2008, sipas dokumenteve gjyqësore nga një padi që kompania ngriti kundër shtëpisë së modës së stilistit Thom Browne.

Një juri në atë rast vendosi në janar se modelet me vija të Thom Browne nuk shkelnin të drejtat e markës tregtare të Adidas.

Fondacioni i Rrjetit Global të Jetëve të Zeza është entiteti më i shquar në lëvizjen e decentralizuar të jetës së zezë kanë rëndësi, e cila u ngrit një dekadë më parë për të protestuar ndaj dhunës së policisë kundër zezakëve.

Grupi aplikoi për një markë tregtare federale në nëntor 2020 që mbulonte një dizajn të verdhë me tre shirita për t’u përdorur në një shumëllojshmëri produktesh, duke përfshirë veshje, botime, çanta, byzylykë dhe kriklla.

Adidas tha në dosjen e saj të hënën se dizajni i grupit ishte në mënyrë konfuze i ngjashëm me logon e tij dhe se konsumatorët ka të ngjarë të mendonin se mallrat e tyre ishin të lidhura ose vinin nga i njëjti burim.