A mund të zvogëlojë akupunktura dhimbjet e kokës?

Akupunktura mund të zvogëlojë dhimbjet e kokës për njerëzit që kanë dhimbje koke kronike të tipit tension, sipas një studimi të botuar në 22 qershor 2022, botimi në internet i Neurology .

Dhimbjet e kokës të tipit tension më shpesh përfshijnë një ndjenjë shtypjeje ose shtrëngimi në të dy anët e kokës me intensitet të lehtë deri në mesatar. Këto dhimbje koke nuk përkeqësohen nga aktiviteti fizik dhe nuk përfshijnë të përzierat. Dhimbjet e kokës të tipit tension konsiderohen kronike kur ndodhin të paktën 15 ditë në muaj.

“Dhimbjet e llojit të tensionit janë një nga llojet më të zakonshme të dhimbjeve të kokës dhe njerëzit që kanë shumë nga këto dhimbje koke mund të kërkojnë alternativa ndaj ilaçeve,” tha autori i studimit Ying Li, MD, Ph.D., i Universitetit Tradicional Chengdu. Mjekësia Kineze në Chengdu, Kinë. “Studimi ynë zbuloi se akupunktura zvogëlon numrin mesatar të ditëve të dhimbjes së kokës në muaj për ata që luftojnë me këto sulme të dhimbshme dhe shkatërruese të dhimbjes së kokës.”

Studimi përfshiu 218 njerëz të cilët u diagnostikuan me dhimbje koke kronike të tipit tension. Ata kishin dhimbje koke kronike të tipit tension për mesatarisht 11 vjet dhe kishin mesatarisht 22 ditë në muaj me dhimbje koke. Pjesëmarrësit u caktuan rastësisht për të marrë ose akupunkturë të vërtetë ose akupunkturë sipërfaqësore. Trajtimet e vërteta të akupunkturës përfshinin arritjen e një ndjesie deqi, e cila përfshin vendosjen dhe lëvizjen e një gjilpëre në trup për të arritur një ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje ose rëndimi. Trajtimet sipërfaqësore kishin një thellësi më të vogël në trup për të shmangur arritjen e ndjesisë së deqit. Të dy grupet morën dy ose tre seanca në javë, për gjithsej 20 seanca, për dy muaj dhe u ndoqën për gjashtë muaj të tjerë.

Rezultati kryesor i matur në studim ishte një reduktim prej të paktën 50% në numrin e ditëve me dhimbje koke. Të gjithë pjesëmarrësit kishin vizita në klinikë çdo katër javë. Ata përdorën gjithashtu ditarë të dhimbjes së kokës për të regjistruar simptomat e tyre dhe përdorimin e medikamenteve akute.

Në fund të studimit, 68% e njerëzve që merrnin akupunkturë të vërtetë raportuan të paktën një reduktim prej 50% në numrin mujor të ditëve të dhimbjes së kokës krahasuar me 50% të njerëzve që morën akupunkturë sipërfaqësore.

Studiuesit zbuluan se numri i ditëve mujore të dhimbjes së kokës u zvogëlua gradualisht pas trajtimit, si në ata që morën trajtime të vërteta me akupunkturë ashtu edhe në trajtime sipërfaqësore të akupunkturës. Për ata që morën akupunkturë të vërtetë, ditët e dhimbjes së kokës u ulën nga 20 ditë në muaj në fillim të studimit në shtatë ditë në muaj deri në fund të studimit. Për ata që morën akupunkturë sipërfaqësore, ditët e dhimbjes së kokës u ulën nga 23 ditë në muaj në fillim të studimit në 12 ditë në muaj në fund të studimit.

Efektet e vetme anësore nga trajtimi ishin të lehta dhe nuk kërkonin trajtim.

“Ndërsa ky studim tregoi se akupunktura mund të zvogëlojë dhimbjet e kokës, nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar efektivitetin afatgjatë të akupunkturës dhe se si ajo krahasohet me opsionet e tjera të trajtimit ”, tha Li. “Në krahasimin e opsioneve të trajtimit, efektiviteti i kostos është një tjetër faktor i rëndësishëm për t’u vlerësuar.”

Një kufizim i studimit ishte se kërkimi u krye në një spital, kështu që rezultatet mund të mos vlejnë për të gjitha popullatat.