A mund të përdoret uthulla si dezinfektues?

Vitet e fundit në disa vende evropiane dhe në SHBA, uthulla është bërë një pastrues natyral popullor. Shumë njerëz e përdorin atë për të pastruar lavamanët, tavolinat e punës dhe sipërfaqet e tjera në...
A mund të përdoret uthulla si dezinfektues?
Foto: A mund të përdoret uthulla si dezinfektues?

Vitet e fundit në disa vende evropiane dhe në SHBA, uthulla është bërë një pastrues natyral popullor. Shumë njerëz e përdorin atë për të pastruar lavamanët, tavolinat e punës dhe sipërfaqet e tjera në shtëpi. Uthulla mund të jetë një alternativë efektive për produktet e pastrimit, por ajo ka disa të meta, veçanërisht kur bëhet fjalë për aftësitë e saj dezinfektuese.

A mund të përdoret uthulla si dezinfektues?

Së pari, është e rëndësishme të kuptoni ndryshimin midis pastruesve dhe dezinfektuesve. Agjentët pastrues heqin fizikisht papastërtitë dhe disa mikrobe nga sipërfaqet, por ato nuk i vrasin mikrobet. Dezinfektuesit, ndryshe nga ata, shkatërrojnë mikrobet.

Si një agjent pastrimi, uthulla e bardhë është një zgjedhje e shkëlqyer. Ai përmban 5 për qind acid acetik, i cili është i mjaftueshëm për të hequr fizikisht (tretur) papastërtitë, por si dezinfektues, uthulla ka përdorim të kufizuar.

Tregon aktivitet dezinfektues kundër disa patogjenëve:

Escherichia coli (E. coli)

Salmonela

Listeria monocitogenes

Këto baktere dihet se shkaktojnë infeksione gastrointestinale dhe transmetohen përmes ushqimit. Një studim i vitit 2010 tregoi se një tretësirë me 10 për qind uthull mund të vrasë virusin e gripit të tipit A. Megjithatë, uthulla nuk ka aftësinë të shkatërrojë të gjithë mikroorganizmat, përfshirë SARS-CoV2, virusin që shkakton COVID-19.

Cilat produkte funksionojnë më mirë si dezinfektues?

Për t’u kualifikuar si dezinfektues, një produkt duhet të plotësojë disa standarde. Dezinfektuesi duhet të jetë në gjendje të vrasë 99.9 për qind të patogjenëve të dëmshëm brenda 5 deri në 10 minuta. Produktet që përmbajnë përbërësit e mëposhtëm plotësojnë këto kritere:

etanol (alkool etilik)

alkool izopropil

peroksid hidrogjeni

joni i amonit kuaternar

komponimet fenolike

hipoklorit natriumi

Këto substanca mund të vrasin shumë lloje të patogjenëve, duke përfshirë bakteret, viruset dhe kërpudhat.

Gjatë dezinfektimit, mbani parasysh sa vijon:

Pastroni zonat e ndotura me sapun dhe ujë të nxehtë përpara se t’i dezinfektoni. Kjo do të largojë papastërtitë dhe mbeturinat.

Siguroni gjithmonë ajrim të mirë të dhomës përpara se të përdorni dezinfektuesin.

Sigurohuni që të dezinfektoni sipërfaqet e prekura shpesh si dorezat e dyerve, tavolinat dhe çelësat e dritave

Vishni doreza të disponueshme për të mbrojtur lëkurën tuaj gjatë pastrimit dhe dezinfektimit. Hidhni dorezat dhe shmangni ripërdorimin e tyre.

Ndiqni udhëzimet e prodhuesit për aplikimin, kohën e kontaktit, përqendrimin ose sasinë e dezinfektuesit për t’u përdorur.

A mund të përdoret uthulla si pastrues?

Edhe pse uthulla është një dezinfektues i dobët, ajo është një agjent i shkëlqyer pastrimi. Aciditeti i saj i lartë mund të shkatërrojë depozitat e forta të papastërtive. Uthulla, megjithatë, nuk është e sigurt për t’u përdorur në disa sipërfaqe. Aciditeti i saj mund të dëmtojë sipërfaqe të tilla si mermeri apo alumini.

Së fundi, një këshillë e rëndësishme për të gjithë ata që fillojnë pastrimin pasi të lexojnë këtë artikull – mos e përzieni kurrë uthullën me Varicin.