8 sjellje që mund të vrasin karrierën tuaj

Ka shumë arsyeje të cila cënojnë karrierën e secilit prej nesh. Gabime të cilat në parim duken të vogla, por sjellin pasoja të rënda. Megjithatë raste të humbjes së vendit të punës për shkak të këtyre...

Ka shumë arsyeje të cila cënojnë karrierën e secilit prej nesh. Gabime të cilat në parim duken të vogla, por sjellin pasoja të rënda. Megjithatë raste të humbjes së vendit të punës për shkak të këtyre sjelljeve nuk janë të pakta.

Sipas një studimi nga Vital Smarts, 83% e njerëzve kishin parë dikë të bëjë një gabim që kishte rezultate katastrofike për karrierën. Nga ana tjetër, 69% pranuan se ata vetë kishin bërë diçka që kishte dëmtuar karrierën e tyre. Këto shifra tregojnë se sa delikate është karriera nëse nuk jeni të kujdesshëm.

Më poshtë listohen 8 sjellje të cilat rrezikojnë karrierën tuaj dhe është mirë të jeni të vetëdishëm për to për të shpëtuar karrierën tuaj:

  1. Shumë premtues. Në momentin që ju premtoni diçka për dikë, ata atëherë nuk do të presin asgjë më pak, kshuqë kur kaloni afatatet e premtuara, vetëm ju do të dilni keq. Nëqoftëse nuk do e kishit premtuar atë afat kohor ju me siguri do kishit bërë dickla më të mirë.

 

  1. Vetëkënaqësi. Kjo eshtë vrasësi i vërtetë në karrierë. Kjo nuk ju lejon të përparoni në punën tuaj.

 

  1. Frika nga ndryshimi. Nuk duhet të punopsh në mënyrë aktive për ti mbajtur gjërat njësoj. Fjala më e llahtarshme që mund të thoni është: “Por ne gjithmonë i kemi bërë gjërat kështu”. Punonjës të sukseshëm janë ata që përshtaten me vendin e nryshimit të punës.

 

  1. Ndonjëherë kur ndiheni negative përbrenda, mund të rrjedhë dhe të prekë njerëzit e tjerë, edhe pse pa qëllim. Ju u punësuat për t’ja bërë më të lëhtë punën shefit tuaj, jo më të vështirë.

 

  1. Inteligjencë e ulët emocionale (EQ). Të gjithë e dinë që ju mund të pushoheni nga puna, sepse nuk jeni në gjendje ose nuk dëshironi të luani mirë me të tjerët, por ajo që tërheq shumë njerëz është të keni një fytyrë poker të zhvilluar dobët. Nëse të gjithë mund të tregojnë kur jeni mërzitur ose irrituar ose nëse mendoni se diçka nga një koleg thotë se është budalla, kjo do të arrijë me ju. Shpërthime emocionale, belitizimi i të tjerëve dhe thjesht të qenit i vështirë janë mënyra të tjera që mungesa e inteligjencës emocionale do të dëmtojë shumë në karrierën tuaj.
  2. Duke thithur shefin tuaj. Disa njerëz thithin shefin e tyre dhe e quajnë atë duke menaxhuar, por kjo nuk është aspak rasti. Të thithurit nuk ka asnjë lidhje me një marrëdhënie të vërtetë të bazuar mbi respektin; është e poshtër dhe e pangopur. Kjo nuk do të shkojë mirë me kolegët që po përpiqen ta bëjnë atë me meritë. Po, ju doni të forconi marrëdhëniet tuaja me shefin tuaj, por jo duke minuar kolegët tuaj. Ky është dallimi kryesor këtu. Për të punuar një marrëdhënie shef-punonjës, duhet të bazohet në origjinalitetin. Nuk ka asnjë zëvendësim të meritës.

 

  1. Të luash politikë. Të punosh shumë për të krijuar marrëdhënie të forta pune është shumë e ndryshme nga nxitja e konfliktit, zgjedhja e palëve, minimi i kolegëve, përhapja e thashethemeve dhe të gjitha gjërat e tjera që bien nën ombrellën e “luajtjes së politikës”. Përsëri, ajo zbret në origjinalitet. Nëse e gjeni veten të poshtëruar ose nëse keni siklet nëse dalin në dritë disa nga manipulimet tuaja në prapaskenë, kjo është politika. Ndiqni strategjitë për të cilat do të jeni krenar të diskutoni para kolegëve tuaj.

 

  1. Të gjitha këto bashkë.Shumë njerëz gabojnë të mendojnë se mund të dëmtojnë vetëm karrierën e tyre duke bërë një gabim të madh, por realiteti është se zakonisht nuk është aq dramatike./old.apel.media