32 vjet më parë bota u zotua të rregullojë shtresën e ozonit/ Zbuloni nëse ka funksionuar

Në 1987, vendet në mbarë botën u mblodhën për ta nënshkruar Traktatin e Protokollit të Montrealit, i cili ishte traktati më i suksesshëm në botë. Misioni i tyre ishte për të ruajtur shtresën e ozonit....

Në 1987, vendet në mbarë botën u mblodhën për ta nënshkruar Traktatin e Protokollit të Montrealit, i cili ishte traktati më i suksesshëm në botë.

Misioni i tyre ishte për të ruajtur shtresën e ozonit.

Protokolli i Montrealit shënon 30 vjetorin e tij më 16 shtator 2017, Ditën Ndërkombëtare për Ruajtjen e Shtresës së Ozonit. Festimi është më i veçantë, sepse traktati funksionoi.

Traktati  ka çuar në përfitime të rëndësishme mjedisore, shëndetësore dhe ekonomike – përfshirë fazën e 99% të kimikateve që depërtojnë nga ozoni në frigoriferë, kondicionerë dhe produkte të tjera.

Vlerësimi i fundit shkencor i zvogëlimit të Ozonit, i përfunduar në vitin 2018, tregon se pjesë të shtresës së ozonit janë rikuperuar në një normë prej 1-3% në dekadë që nga viti 2000

Vlerësohet se deri në 2 milion raste të kancerit të lëkurës në të gjithë botën mund të parandalohen çdo vit deri në vitin 2030.

Përfitimet globale shëndetësore dhe ekonomike pritet të arrijnë në 2.2 trilion dollarë amerikanë, si rezultat i dëmeve të shmangura nga bujqësia, peshkimi dhe materialet.

Mbi 98% të substancave që depërtojnë nga ozoni janë skaduar globalisht deri më tani. Pa traktat, vrima në ozonin e Antarktidës do të kishte qenë 40% më e madhe në 2013.

Por, çfarë është ozoni?

Ozoni është një shtresë e atmosferës që mbron Tokën nga rrezet e dëmshme ultravjollcë të Diellit. Këto rrezet mund të shkaktojnë kancer të lëkurës, kataraktet dhe sistemin imunitar të dëmtuar dhe të kërcënojnë rritjen e bimëve dhe zinxhirët ushqimorë.

Në 1974, shkencëtarët zbuluan se shtresa e ozonit po bëhej më e hollë. Atëherë ata zbuluan se problemi ndoshta ishte shkaktuar nga aktivitetet njerëzore.

Në veçanti, shkencëtarët panë që kishte rënie shumë të mëdha në përqendrimet e ozonit mbi Antarktidën. Aq shumë, sa që u bë e njohur si Vrimë e Ozonit të Antarktikut.

Në 1987, vendet u mblodhën – përfundimisht 197 në total – dhe ranë dakord për të ndaluar përdorimin e kimikateve të ngjashme që shkatërrojnë ozon duke nënshkruar Protokollin e Montrealit për Substancat që Rënojnë Shtresën e Ozonit.

Protokolli u ra dakord me 16 Shtator 1987 dhe hyri në fuqi më 1 Janar 1989./old.apel.media