10 ligjet më të çuditshme në Zvicër

Për të sapoardhurit nga shumica e vendeve, Zvicra mund të duket e çuditshme nga disa aspekte. Në përgjithësi, ekzistojnë rreth 4980 rregullore dhe ligje në fuqi në nivelin federal, përveç më shumë se 17,000 në nivel kantonesh. Gazeta zvicerane online  “The local.ch” prezanton disa nga ligjet më të çuditshme të Zvicrës.

Ngrënia e mishit të qenve dhe maceve

Ndoshta më e habitshme nga këto ligje është se miku më i mirë i njeriut është i mirëseardhur në menunë në Zvicër – me kusht që të jetë qen apo mace.

Ndërsa shitja e mishit nga një mace apo qen – ose shitja e një pjate që përmban mish qeni ose maceje është e paligjshme, ata që duan të mbledhin dhe gatuajnë qen ose mace të tyre, nuk do të gjejnë pengesa ligjore për ta bërë këtë. Zyra Federale e Veterinarisë ka thënë se nuk ka asnjë arsye për të ndaluar ngrënien private të mishit të qenve, duke thënë se thjesht është çështje kulturore. Vetëm sigurohuni që kultura e shijshme nuk do të kalojë katër muret tuaja.

Emrat e ndjeshëm

Këto ditë, nuk janë vetëm të famshmit ata që duket se kanë një pengesë për prishjen e jetës së fëmijës së tyre duke e dhuruar atë me një emër të çuditshëm. Për fat të mirë, autoritetet zvicerane kanë të njëjtin qëndrim ndaj pjesës tjetër. Ata posaçërisht ndalojnë, t’i jepni fëmijës tuaj një emër i cili do të dëmtojë “mirëqenien” e tij / saj. Emrat nuk lejohen të jenë fyes.

Nuk ka selfie peshku

Në Cyrih, nuk ju lejohet të bëni një fotografi me një peshk të kapur – ose ta lëshoni përsëri në ujë – nëse është mbi madhësinë minimale. Në vend të kësaj, do të duhet ta merrni me vete në shtëpi (mbase për një tavë peshku!

 Larja e makinës tuaj nga shtëpia është e paligjshme në Zvicër

Larja e makinës tuaj nga shtëpia është e paligjshme në Zvicër nëse përdorni një gete, gjë që e bën shumë të paligjshme larjen e makinës tuaj  në Zvicër.

Ngritja në këmbë gjatë urinimit (pas 10 në mbrëmje)

Ndërsa një gjyqtar në Gjermani kohët e fundit vendosi që burrat kishin të drejtë të ngriheshin për të urinuar në një vend famëkeq për uljen e normave të saj, burrat nuk kanë të njëjtat leje në Zvicër – të paktën jo gjatë mbrëmjes.

Pas orës 10:00, ngritja në këmbë konsiderohet të jetë një shqetësim i bazuar në zhurmë për banorët e tjerë të ndërtesave të apartamenteve – aq shumë sa që është i jashtëligjshëm.

E diela pushim, por ka gjëra që nuk mund të bëni të dielën në Zvicër

Të Dielat e Shenjta janë një ditë pushimi për Zviceran – megjithëse jo nëse jeni përgjegjës për zbatimin e ligjit. Këtu është lista e gjërave që nuk mund të bëni të dielën në Zvicër: Pa riciklim, pa prerje ose kositje të barit tuaj, pa heqjen e rrobave tuaja (me të vërtetë), pa shpime dhe pa çekan. Ne madje kemi hasur në një grup rregullash specifike që nuk zbatohen në të gjithë vendin, disa blloqe apartamentesh do të kufizojnë tubimet dhe madje edhe duke përdorur një vakum të dielave, gjë që ju kufizon shumë për të bërë gjithçka.

Hiking, ecja e zhveshur

Edhe pse Zvicra ka një qëndrim më përparimtar ndaj lakuriqësisë sesa disa pjesë të tjera të botës, një linjë duhet të tërhiqet – dhe se ajo është ecja e zhveshur. Kantoni malor i Appenzell kohët e fundit gjobiti një alpinist lakuriq, duke thënë se duke bërë kështu ka shkelur “zakonet e mira të vendit”. Kështu që, nëse jeni duke shkuar për në Zvicër për të bërë shëtitje lakuriq, qëndroni më mirë në Gjermani.

Vallëzimi, Vallja… Revolucioni?

Jo vetëm në qytetin Hollywood të Bomontit, Juta,  vallëzimi është ilegal – në të vërtetë ai është i ndaluar edhe në disa pjesë të Zvicrës (në ditë të veçanta të vitit). Në Aargau, Glarus, Uri, Obwalden, Solothurn, Thurgau dhe Appenzell Innerrhoden, vallëzimi është i ndaluar në festa të caktuara krishtere, një ligj i justifikuar me faktin se kënaqësia duhet të jetë dytësore kur festoni jetën e Krishtit.

Pa kafshë shtëpiake të vetmuara

Shumica e njerëzve marrin kafshë shtëpiake për të zbutur vetminë e tyre – por çfarë ndodh nëse vetë kafshët shtëpiake bëhen të vetmuara? Për fat të mirë në Zvicër, vetmia mes kafshëve shtëpiake ka qenë e jashtëligjshme. Disa kafshë që konsiderohen të jenë “të shoqërueshëm” – d.m.th derrat gini, peshqit e artë dhe zogjtë budgie – nuk mund të mbahen vetëm, dhe as nuk mund të mbahen në kafaze ose rrethime të vogla. Pra, nëse jeni duke marrë një nga këto kafshë, është e paligjshme të mos u jepni atyre një mik – megjithëse shokët duhet të jenë të llojeve të tyre.

Qasja në një strehë bërthamore

Përkushtimi i Zvicrës për neutralitetin mund ta ketë fituar pak armiq, por zviceranët kanë frikë nga lufta bërthamore. Aq më tepër që është e paligjshme që një shtëpi të mos ketë – ose të ketë akses në – një strehë bërthamore. /apel.media